Mitä hyötyä on marinoinnista?

Erilaisten tuotteiden marinoiminen on mainio tapa lisäta makua ja mureutta. Marinoitaessa tuotteet laitetaan maustumaan jo hyvissä ajoin ennen kypsentämistä.

Lihan, kanan ja kalkkunan marinoiminen varmistaa niiden hyvän maun ja sen, etteivät ne kuivu liikaa grillissä. Kaupoissa on olemassa myös mittavat valikomat valmiiksi marinoituja liha- ja kanatuotteita.

Kastikkeet

Vaativammalle kuluttajalle kaupoissa on tarjolla valmiita marinadeja, kastikkeita ja jauheita, joista on helppo loihtia erilaisia ja maistuvia herkkuja. Jos tahtoo itse vaikuttaa grillatun lihan, sienten tai vihannesten makuun, kannattaa ne marinoida itse. Helppo tapa vamistaa marinadi on sekoittaa öljyyn, jogurttiin tai vaikkapa tomaattikastikkeeseen haluamiaan mausteita ja laittaa lihat tai kasviket pieneen pakastepussiin marinoitumaan ainakin muutaman tunnin ajaksi.

Mitä voi marinoida?

Kesän parhaita hetkiä on grillaaminen ja herkkujan nauttiminen. Jotta ruoka olisi maistuvaa ja herkut uusia ja erilaisia, kannattaa kokeilla marinoida lähes mitä tahansa. Pihvit sian- ja naudanlihasta kannattaa laittaa maustumaan hyvissä ajoin ennen grillaamista. Mitä suurempi on lihapala, sitä pidempään se vaatii maustumista ennen grillausta. Jos mahdollista liha kannattaa marinoida jo edellisenä päivänä, niin se imee itseensä makuja ja myös mureutuu samalla.

Kana ja kalkkuna marinoidaan samalla tapaa kuin liha. Fileepihvit ja suikaleet maustuvat muutamassa tunnissa. Jos kanassa on nahka, kannattaa siihen tehdä muutama viilto jotta hyvät maut pääsevät myös sen alle. Kanan kovet ja rintaleikkeet vaativat hieman enemmän aikaa maustumiseen.

Vihannekset maistuvat mukavilta lihan lisukkeina. Todella mittavaa tulee esimerkiksi kun pilkkoo pussiin lohkottua kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia, munakoisoa, tomaattia tai mitä tahansa vihanneksia, hujauttaa päälle muutaman lusikallisen öljyä ja reilusti haluamiaan mausteita. Mukaan voi sujauttaa vielä valkosipulin kynnen makua antamaan. Sitten vaan pussin suu kiinni ja kunnon ravistelu. Vihanneksille riittää muutaman tunnin maustuminen hyvin, sillä ne ovat itsessään jo melko maukkaita.

Samalla tavalla voi maustaa sieniä, hedelmiä tai vihanneksia. Vihanneset kannattaa kuitenkin esikeittää, sillä grillissä ne eivät kypsy niin nopeasti.

Suti ja soossi grillin kupeeseen

Jotta grillattu ruoka on mahdollisimman maukasta ja mehevää, voi maustekastikkeen ottaa mukaan vielä grillille. Sitä voi pikkuhiljaa lisäillä vaikkapa pullasudin avulla paistuvalle lihalle tai kasviksille. Maustekastikkeen kanssa grillaaminen on kuitenkin heiman sottaista puuhaa, joten ainakin kaasugrillissä kannattaa käyttää metallista grillausalustaa tai valurautaparilaa. Tulella grillatessa kannattaa varoa myös sitä, ettei tippuva kastike leimahtele tuleen ja polta grillattavaa ruokaa.

Kokeilu kannattaa

Itse kokki tietää parhaiten mistä pitää. Näin ollen hänen on helppo valita myös mieleisensä mausteet. Marinoinnissa ja maustamisessa kannattaa olle rohkea ja yhdistellä erilaisia makuja. Myös valmiita maustekastikkeita ja seoksia voi hyvin piristää omalla lempimausteellaan. Curry sopii yllättävän hyvin omenan mausteeksi, mutta myös piparkakkumauste voi olla mukava lisä kanan marinadissa.