Miten kypsennän keittämällä?

Keittämällä voi kypsentää ruoka-aineita vedessä, vesihauteessa, höyryssä tai omassa liemessään. Keittämisen tulee tapahtua sellaisella lämpötilalla, että keitos vain poreilee. Liian voimakas kiehuttaminen aiheuttaa vain nesteen häviämisen höyrynä ja ruoka saattaa palaa pohjaan. Veden kiehumislämpötila on 100 astetta, jolloin vesi alkaa muuttua vesihöyryksi. Mikäli kuumuusaste pidetään enintään 95 asteessa, vesi on kuumaa, mutta se ei muutu höyryksi.

Vesihauteessa kypsennettäessä kypsennettävää ruoka-ainetta sisältävä astia laitetaan toisen kuumaa, höyryävää vettä sisältävän astian päälle. Päälle asetettavan astian olisi suositeltavaa olla päällä niin tiiviisti, että vesihöyry ei pääse poistumaan astian reunojen alta. Tämä kypsennystapa on suositeltava sellaisille ruoille, jotka tarvitsevat kypsyäkseen vain hiukan lämpöä ja ovat helposti pohjaan palavia.

Höyryssä voidaan keittää siihen tarkoitukseen valmistetulla kerroskattilalla, jonka alimmaisessa osassa vesi kiehuu ja höyrystyy liedellä ja ylimmäisissä osissa ruoka kypsyy kuumassa höyryssä. Tämä kypsennystapa on suositeltava vihanneksille, sillä se auttaa vitamiineja säilymään kypsennyksen aikana. Kypsymisaika on pidempi, kuin vedessä keitettäessä, mutta vihannekset säilyttävät vitamiinien lisäksi myös kauniin luonnollisen värinsä.

Omassa liemessään voidaan kypsentää ruoka-aineita, jotka itsessään sisältävät runsaasti vettä. Yksi tapa omassa liemessä kypsentämiseen on kääriä ruoka-aine folioon ja kypsentää uunissa. Tällöin ruoka-aine kypsyy ja mureutuu omassa nesteessään. Foliossa kypsennettäväksi soveltuu erinomaisesti kala ja kasvikset.