Miten ateriatarjoilu suunnitellaan?

Järjestätkö juhlat? Kuinka rakentaa toimiva ruokalista? Ruokalistaa suunnitellessa on hyvä pitää mielessä pari asiaa. Aterialla on tarkoitus antaa vieraille hyvä ja vaihteleva ruokahetki ja toisaalta pyritään siihen, että järjestelyt voi hoitaa etukäteen, jolloin emännälle ja isännälle jää aikaa seurustella vieraiden kanssa.

Hyvä suunnittelu takaa onnistuneen lopputuloksen. Käytä raaka-aineita vuodenajan mukaan, näin saat tuoreena suuren osan aterialla tarjottavista raaka-aineista. Valmista rakenteellisesti erilaisia ruokia, ei samalla aterialla kahta keittoa, kahta kuorrutettua ruokaa, perunamuusia ja jälkiruokana puuroa jne. Valmista aineksiltaan erilaisia ruokia, älä tarjoa samanvärisiä ruokia eri osissa ateriaa, äyriäisiä ei tarjota alkupaloina jos pääruoka on kalaa. Aloita miedoilla, kevyillä ruuilla, ei etikka-alkupalaa ennen mietoa kalaruokaa. Kuorrutetut ruoat ovat raskaita ja täyttäviä, joten niiden kanssa alkuruokana on syytä tarjota kevyttä ja erilaista esim. kasviksia.

Jälkiruoassa tärkeää on ulkonäkö, väri ja maku. Vältä yhtäläisyyksiä pääruokaan. Ei suklaa-kastiketta, jos pääruoan kanssa on ollut ruskeaa kastiketta. Jälkiruoan tarkoitus on päättää ateria, raskaan aterian jälkeen jälkiruoka on kevyttä kuten hedelmäsalaattia. Kevyen kala- tai kasvisaterian jälkeen jälkiruoka voi olla tukevampi esim. hedelmä- tai marjarahka.