Miten valmistan syötäviä kakunkoristeita kukista?

Syötäväksi tarkoitetuista kukista voit valmistaa kauniita koristeita, joilla koristelet täytekakkuja ja leivoksia. Syötäväksi tarkoitettuja kukkia ei kuitenkaan kannata kerätä maanteiden varsilta tai ostaa kukkakaupasta, sillä niissä on yleensä torjunta-aineita ja ilmansaasteita.

Kerää kukat omasta puutarhasta, jolloin varmasti tiedät niiden olevan puhtaita. Kasvatuksessa kannattaa myös huomioida, että lannoitetaan vain luonnonlannoitteilla eikä kirvojen torjunnassa käytetä muuta kuin vettä. Kun olet poiminut syötäväksi tarkoitetut kukat, huuhtele ne heti kylmällä vedellä ja anna kuivata pyyhkeen tai talouspaperin päällä.

Kastele kukat vatkatussa munanvalkuaisessa ja siivilöi päälle tomusokeria. Asettele uunipellille ja kuivaa uunissa miedossa lämmössä. Kukat kovettuvat ja voit säilyttää niitä rasioissa tiiviisti suljettuna, suojassa kosteudelta ja kuumalta.

Lisää kauniiksi koristeeksi leivonnaisten päälle. Tähän tarkoitukseen sopivia kukkia ovat esimerkiksi orvokki, ruusu, neilikka ja syreeni sekä värimintun terälehti.

Tällä tavoin saat persoonallisesti ja kauniisti koristeltuja leivonnaisia ja kaikki on lisäksi syötävää. Oikein säilyttämällä nämä koristeet säilyvät pitkään ja voit loihtia kesäisen kukka täytekakun vaikka keskitalvella juhliaan viettävälle sankarille.