Perusohje ruoan paistamiseen pannulla

  1. Ruoka-aineen kypsentämistä kuumassa öljyssä tai rasvassa kutsutaan paistamiseksi. Paistettaessa öljyn tai rasvan ihanteellinen lämpötila on 150&8211;180 astetta, jolloin ruoka-aine kypsyy ja ruskettuu samanaikaisesti. Liian kuuma lämpötila aiheuttaa ruoka-aineen pinnan palamisen, eikä ruoka-aine välttämättä ehdi kypsyä sisältä.
Kun alat paistamisen laita paistinpannu kuumenemaan liedelle ja lisää paistoöljy tai rasva. Jos käytät voita tai margariinia anna rasvan kuumeta pannulla hetken aikaa, jotta vaahto häviää ja rasva muuttuu kauniin ruskeaksi. Lisää silloin ruoka-aine pannulle. Öljyä käytettäessä väristä ei näe milloin se on sopivan kuumaa, mutta öljy kestää huomattavasti kauemmin kuumentua, kuin rasva.

Ohuet liha-, kala- ja kanaviipaleet paistuvat pannulla nopeasti kypsiksi saakka, mutta paistettaessa paksumpia viipaleita, on hyvä ruskistaa ne pannulla ensin molemmin puolin ja lisätä sen jälkeen nestettä, missä ruoka saa kypsyä loppuun miedolla lämmöllä ja kannella suojattuna.

Kaikki ruoka-aineet, jotka on leivitetty ennen paistamista, kannattaa kypsentää miedolla lämmöllä, jotta leivitetty pinta ei pala. Tällaisten ruokien paistamisessa tarvitaan myös enemmän rasvaa, sillä leivitetty ruoka imee rasvaa itseensä.