Milloin ja mitä tarjoillaan alkupaloina?

Ennen aterian pääruokaa tarjottavia pieniä, tavallisemmin kylmiä, täytettyjä voileipiä, jotka ovat kooltaan 3-8 cm. Tärkeintä niissä ovat päällysteet, jotka on aseteltu sirosti leipäviipaleen päälle, mahdollisimman näyttävästi. Päällystettä tulee olla runsaasti leipäviipaleen kokoon nähden. Päällysvaihtoehtoina voi käyttää kaikkea lihaa, kalaa, kanaa, juustoa, hedelmiä, kananmunaa ja erilaisia yrttejä. Vain mielikuvitus on rajana. Tärkeää on ainoastaan, että ne maultaan sopivat toistensa kanssa yhdessä tarjottavaksi.

Alkupalat täytetään ja koristellaan vasta viime hetkellä, että ne ovat tuoreita ja raikkaita. Alkupaloina voidaan myös tarjoilla pieniä kolmioleipiä tai esimerkiksi vaaleasta ja tummasta vuokaleivästä kerroksittain tehdystä kakusta leikataan viipaleita. Alkupaloja voivat olla myös jollain muhennoksella tai täytteellä täytetyt voitaikinakupit ja niitä tarjoillaan enimmäkseen päivällisen yhteydessä, ennen keittoa.