Miten ilmaisen mielipiteeni kokouksessa?

Kokouksissa käytävä keskustelu on monipuolista. Puheenjohtaja jakaa puheenvuorot pääsääntöisesti siinä järjestyksessä kuin ne pyydetään. Kysymykset, repliikit ja tarkennukset auttavat meitä toistemme ymmärtämisessä. Kokous on kuitenkin koolla päätösten tekoa varten, joten erilaiset ehdotuspuheenvuorotovat sen tärkeintä puhemateriaalia.Pääehdotukseksi kokouksessa sanotaan ehdotusta, jonka kokoontuvan yhteisön hallitus, puheenjohtaja tai asian esittelijä tuo esille. Pääehdotus on sikäli vahvemmassa asemassa kuin muut, ettei se tarvitse kannatusta päästäkseen äänestykseen.

Muita ehdotuspuheenvuoroja ovat muutosehdotus, hylkäysehdotus ja lykkäysehdotus. Nämä tulevat äänestykseen vain, jos joku kannattaa niitä kokouksessa. Hylkäysehdotus tehdään, kun päätös halutaan kokonaan jättää tekemättä. Lykkäysehdotuksella päätöstä halutaan siirtää myöhempään kokoukseen. Muutosehdotus, jota voidaan sanoa myös vastaehdotukseksi, esittää pääehdotuksesta eriävän kannan, erilaisen ehdotuksen tähän nähden.

  1. Tärkeä kokouspuheenvuoro on kannatuspuheenvuoro. Puheenvuoro sitä varten pyydetään puheenjohtajalta kuten muutkin puheenvuorot ja kannatus ilmaistaan: &8221;Kannatan X:n ehdotusta&8221;.
Työjärjestyspuheenvuoro annetaan sen pyytäjälle heti. Sillä voidaan puuttua kokouksen kulkuun ja puheenjohtajan työskentelyyn. Eriävä mielipide ja vastalauseovat puheenvuoroja, jotka ilmaistaan päätöksen tekemisen jälkeen. Tällaisesta puheenvuorosta tehdään merkintä pöytäkirjaan. Se antaa vapauden päätöksen aiheuttamasta vastuusta.

Vain puheenvuorojen kautta voi käyttää omaa päätösvaltaansa kokouksissa.