Miten jännitystä voi helpottaa?

Jokainen esiintyjä tuntee jossain vaiheessa elämäänsä ainakin jonkin asteista esiintymisjännitystä: kädet tärisevät, vatsa on sekaisin, kurkkua kuristaa tai jalat eivät tahdo totella. On kuitenkin aivan luonnollista jännittää ennen yleisön eteen astumista, eikä sitä tarvitse siten lainkaan häpeillä. Jännittäminen on itse asiassa asiaankuuluva keino virittäytyä esiintymistilanteeseen. Jo tämän seikan hyväksyminen auttaa vähentämään tukalaa oloa.

Jännitystä voi helpottaa monella muullakin tavalla. Oma ramppikuume kannattaa opetella tuntemaan. On hyvä pohtia sitä, millainen esiintyjä oikeastaan onkaan, ja mitkä seikat ovat vaikuttaneet omaan esiintyjäkuvaan. Erityisesti on syytä palauttaa mieleen myönteisiä muistoja. Ennen esitystä huolellinen valmistautuminen vähentää tukalaa tunnetta ja tietotaito antaa itsevarmuutta. Turvallisuuden tunnetta lisää puolestaan tutustuminen esiintymispaikkaan tai juttelu jonkun yleisön edustajan kanssa.

Ennen yleisön eteen astumista on hyvä tehdä syvähengitys- ja rentoutumisharjoituksia, jotka ovat omiaan vähentämään fyysisiä oireita ja rentouttavat myös mieltä. Esityksen aikana kannattaa tietoisesti vähentää itsetarkkailua ja kiinnittää huomio itse viestiin ja siihen, kuinka se menee perille. Ennen kaikkea itselle tulee olla lempeä ja sallivainen, sillä mahdollinen erehtyminen ja virheiden teko on inhimillistä. Myös huumorin käyttö esitystilanteessa on tehokas ase jännitystä vastaan. Jännitys lievenee usein kokemuksen myötä, joten ramppikuumeesta eroon pyrkivän kannattaa tietoisesti hakeutua esiintymistilanteisiin.