Syksyn tyylikäs koristaja

Onko olemassa kauniimpaa kotipuuta kuin pihlaja täynnä punaisia pihlajanmarjaterttuja? Pihlaja on kaunis ympäri vuoden, sillä keväällä se kukkii kauniisti, kesällä se on kaunis upeine lehtineen, syksyllä se on punaisena marjoista, myöhemmin kirjavana lehdistä ja talvella sen koristelee lumi.Pihlaja on kestävä ja kiitollinen puu, joka kasvaa Suomessa Lappia myöten. Se ei aseta kasvupaikalle suuria vaatimuksia, mutta aurinkoisella paikalla, ravinteikkaassa maassa pihlaja kasvaa puuksi ja köyhässä maassa se pysyy pensasmaisena. Pihlaja voi hyvällä paikalla kasvaa jopa 20 m korkeaksi. Se on Pohjois-Savon maakuntakasvi.

Omenien pelastus joka toinen vuosi

Pihlaja kukkii ja tekee runsaasti marjoja yleensä joka toinen vuosi. Runsasmarjaisena vuonna se on omenasadon pelastaja. Jos pihlajanmarjoja on paljon, pihlajanmarjakoit pysyvät pihlajissa, eivätkä tee tuhojaan omenapuissa.

Pihlajan omista erittäin C-vitamiinipitoisista marjoista voi tehdä esimerkiksi hyytelöä. Marjoista tehty hillo on todella hyvää ja ehkä vielä parempaa se on, jos hillo tehdään omenista ja pihjalanmarjoista. Eri puiden marjat ovat hyvin erimakuisia, joten makeimpia marjoja tekevä puu kannattaa pitää mielessä.

Kotipihaan pihlaja

Pihlaja on helppo hankkia. Taimia kasvaa joka puolella, usein jo omalla tontillakin ja alkujen siirto onnistuu helposti. Taimi kasvaa nopeasti ja se on nopeasti näyttävä pieni puu.

Taimitarhoilta löytyy tavallisen pihlajan lisäksi muita lajikkeita, kuten esimerkiksi riippapihlaja ja pylväspihlaja.

Pihlajan istuttaja hankkii samalla lapsille ja toki aikuisillekin seurattavaa, sillä sen marjat ovat monien lintujen herkkua.