Koska keksittiin puhelin, koska kamera?

Äänensiirtojärjestelmät

Viestintävälineiden historiaa aletaan kertoa yleensä 1800-luvulta, jolloin radiota edeltäneet telekommunikaatiojärjestelmät kehitettiin. Ensimmäinen järjestelmä, joka on levinnyt maailmalaajuisesti, oli Samuel Morsen kehittämä langallinen lennätin (1833). Reilu neljäkymmentä vuotta myöhemmin Graham Bell keksi puhelimen (1876) ja ensimmäinen radion tapaan toimiva langaton lennätin syntyi vähän ennen vuosisadan vaihdetta.

Radion varhaishistoria, eli broadcasting-järjestelmän (= yleisradiotoiminta) kehitys, ajoittuu 1920-luvulle. Tosin jo ennen tätä Britanniassa oli radiolähetyksiä, mutta pysyvät radiolähetykset ja nykyisenkaltainen broadcasting-järjestelmä vakiintui vasta 1900-luvun kolmannella vuosikymmenellä. Myös Suomeen radio saapui 1920-luvulla, ja vuonna 1926 Oy Suomen YLE aloitti päivittäiset lähetykset.

Äänilevyn esimuodon, fonografin, kehitti Edison vuonna 1877, mutta tämä lieriönmuotoinen levy ei jäänyt pysyväksi äänilevyksi, vaan Emile Berlinerin (1895) kehittämä äänilevy jäi lähes vuosisadaksi suosituimmaksi äänitallennemuodoksi.

Visuaaliset järjestelmä

Ihmiset ovat tallentaneet omaa aikaansa visuaalisesti luolamaalauksista lähtien. Ensimmäiset keksinnöt visuaalisella puolella syntyivät jo 1600-luvulla, jolloin taikalyhty ja kurkistuskaappi keksittiin. Taikalyhty vastaa lähinnä tämän päivän piirtoheitintä, eli se heijasti kuvan seinälle. Taikalyhty yleistyi 1800-luvulla ja niitä ostettiin myös koteihin.

Ensimmäinen valokuva tallennettiin tinalevylle 1826 Ranskassa. 1800-luvun puolivälissä kuva tallennettiin ensimmäisen kerran negatiiville. Tästä ei mennytkään enää kauan, kun ensimmäiset liikkuvan kuvan kokeilut aloitettiin 1800-luvun loppupuolella. Elokuvan katsotaan syntyneen 1890-luvulla, ja ensimmäinen varsinainen elokuvaesitys (Lumièrin veljekset) oli vuonna 1895.

Ääni ja kuva yhteen

Ääni ja kuva saatiin yhdistettyä samalle tallenteelle ensimmäisen kerran elokuvamaailmassa 1920-luvun lopulla.

Elokuva jatkoi kehitystään, mutta sen pohjalle on kehittynyt myös televisio, eli näköradio. Television periaatteeksi vakiintui alkuvaiheessa sama kuin mikä radiossa jo oli, eli broadcasting. Television maailmanvalloitus alkoi 1920- ja 1930-luvuilla, mutta vasta toisen maailmansodan jälkeen sitä alettiin kaupata keskiluokalle esimerkiksi USA:ssa. Suomessa vakituiset lähetykset alkoivat vasta 1958.

Viimeiset 50 vuotta

Sähköisten välineiden hurja kehitys 1900-luvun loppupuolella ei ole jättänyt kaikkia aiempia keksintöjä jalkoihinsa, vaikka uusiakin keksitään jatkuvasti. Ensin kotikäyttöiset kamerat ja sitten tallentavat Beta- ja VHS-videot 1970- ja 1980-luvulta tulivat ihmisten jokapäiväisiksi välineiksi. Vielä 1990-luvun alussa CD-levyt, digikamerat, DVD:t, tietokoneet ja internet olivat tavalliselle ihmiselle outoja asioita, mutta nykyisin lähes jokainen omistaa ainakin CD-soittimen, useimmat myös muut tekniset laitteet. Silti radio ja televisio ovat säilyneet ihmisten arkipäivässä, vaikkakin uusin järjestelmin.