Kuinka tehdä raskaustesti kotona?

Kun nainen epäilee olevansa raskaana ja hänen kuukautisensa ovat myöhässä, on syytä tehdä asian varmistukseksi raskaustesti. Nykyään se voidaan tehdä kotona apteekeista saatavilla kotiraskaustesteillä, tai mennä oman paikkakunnan terveyskeskuksen laboratorioon ja varmistaa asia sieltä.

Hormonia nimeltään istukkagonadotropiini, (lyhenne hCG), alkaa erittyä naisen virtsaan kun istukka alkaa sitä tuottamaan. Raskaustestien toimintaperiaate liittyy juuri hCG-hormoniin. Testeissä on hCG-hormonin vasta-aineita, jonka ansiosta testitikkuun tulee viivaan väriä, jos olet raskaana Viiva pysyy värittömänä, jos et ole raskaana.

Kaikissa testeissä on kontrolliviiva. Kun kontrolliviivan kohtaan tulee väriä, testi on suoritettu oikein.

Raskaustestit voidaan tehdä minä vuorokauden aikaan tahansa, kuitenkin aamulla, ensimmäisessä virtsassa yön jälkeen, hCG-hormonia on eniten.

On kaksi tapaa tehdä testi, joko kerätä virtsaa pestyyn ja kuivattuun lasiseen tai muoviseen astiaan, tai pitää testitikkua suoraan virtsasuihkussa.

Tämän jälkeen testitikku asetetaan tasaiselle alustalle ja odotetaan max. 5 minuuttia, jonka jälkeen testin tulos on luettavissa. Tämä aika voi eri testeissä poiketa, joten pakkauksessa tuleva käyttö-ohje opastaa kunkin testin kohdalla tarkemmin.