Miten raskaus vaikuttaa tunne-elämään?

Raskaus on ruumiillinen tila. Naisen vartalo muuttuu raskauden edetessä. Luonnonvoimat hallitsevat ruumista ja pakottavat sen omalaatuiseensa käymistilaan. On kuitenkin puhdas tosiasia, että raskaus vaikuttaa naiseen fyysisten seikkojen ohella myös psyykkisesti. Raskaushormonit pistävät itse asiassa koko naisen tunne-elämän sellaisten kuohujen pyörteeseen, että isonkin laivan kannelta saattaisi jo sellaisessa myrskyssä joutua aallonsilmään.

Tunne-elämän aallokko raskauden alkumetreillä

Varsinkin raskauden alkumetrit ovat suuren psyykkisen tunnemyrskyn aikaa. Hirmuisen suuri määrä pelkoja, toiveita, unelmia ja epätietoisuutta sekä sen myötä tulevaa ahdistusta – kaikki tunteet on käsiteltävä laidasta laitaan. Mielikuvat ovat epäselviä ja aivan kuin usvan peitossa. Nainen, joka on raskautensa alkumetreillä, tietää, että yhdeksän kuukauden odotuksen päätyttyä perheeseen syntyy vauva. Mutta uutta tulokasta on hyvin vaikea kuvitella, uusi elämäntilanne lapsen tultua maailmaan askarruttaa. Naisesta saattaa tulla jokseenkin sisäänpäin kääntynyt raskauden alkuvaiheessa. Hän aivan kuin pohdiskelee itsensä kanssa asioita ja käy tunnemyrskyä ajatuksissaan lävitse.

Miehen saattaa olla vaikea päästä tunnetasolla naisen lähelle varsinkin raskauden alkuvaiheessa. Konkreettiset muutoksetkin tapahtuvat naisessa siten, ettei kaikki välttämättä edes näy päällepäin vaan kyse on sisäisestä raskauden alun aikaan saamasta myllerryksestä. Nainen saattaa tuntea olonsa myös ajoittain hyvin yksinäiseksi tuntemuksineen. Hän kaivannee kuitenkin ymmärtämystä ja kuulijaa saadakseen selvittää ajatuksiaan myös jonkun muun kuin vain oman itsensä kanssa.

Tunteet saattavat seilata ääripäästä toiseen. Juuri nyt nainen tuntee olevansa onnensa kukkuloilla – raskaana ja maailmaa syleilevänä – ja jo toisella hetkellä hänet valtaakin mieletön ahdistus – mihin sitä onkaan saattanut itsensä? Kaikki saattaa tuntua aivan epätodelliselta. Herkkyystilat tuntuvat muuttaneen muotoaan ja raskaana oleva nainen saattaa herkistyä mitä erilaisimpien asioiden takia. Tuntemattomien ihmisten onnettomat lehdistä luetut kohtalot saattavat saada aikaan varsinaisen kyynelmeren. Samoin myös vaikkapa lattialle ylösalaisin pudonnut makkaravoileipä saattaa työntää naisen äkillisesti alakuloon. Ei kannata huolestua. Tämä kaikki on luonnollista ja kuuluu asiaan. Tulevalle äidille herkkyyden kokeminen on tärkeää. Luonto varautuu ja omaa sisäistä ääntään kannattaa kuunnella ja tuntemuksiaan seurailla. Kaikella on sittenkin jokin merkityksensä.

Tunne-elämän aallokko raskauden keskivaiheilla

Keskiraskauden aikana tunnemyrsky tuntuu vaimenevan ja pahin tunnepuristus aivan kuin hellittää otettaan. Asioihin alkaa sopeutua. Niin keho kuin mielikin hyväksyvät muutokset ja tasapaino alkaa löytyä. Tunteiden aallokkoa riittää toki kauas ulapalle saakka, mutta niiden kanssa tuntee tulevansa toimeen paremmin. Ne eivät myöskään enää raskauden pidemmälle edettyään yllätä niin paljon. Onnen, ylpeyden, vihan, suuttumuksen ja epävarmuuden aika ei ole kuitenkaan vielä ollenkaan ohi. Nämä tunteet pulpahtavat pintaan aika ajoin, vaikka itsensä kanssa asioista olisikin jo tehnyt tiliä ja tutkiskellut tuntemuksiaan hyvinkin tarkasti.

Naisesta saattaa tuntua tämän tästä sille, että hän on kadottanut vapautensa lopullisesti. Hän huomaa myös, että hän on kadottamassa kosketuksen omaan ruumiiseensa – vatsa pyöristyy kaiken aikaa muusta etuvarustuksesta puhumattakaan. Uusi olotila saa ajatukset harhailemaan. Raskauden psyykkinen kehitysprosessi kulkee normaalisti juuri näitä reittejä. Naisen kannattaa yrittää hyväksyä kaikki tunteensa – myös ne kielteisimmät – silloin psyykkinen tasapaino löytyy ennen pitkää kaikista parhaiten.

Tunne-elämän aallokko raskauden loppuvaiheessa

Raskauden loppupuolella nainen on jo tavallisesti päässyt hyvin yhteisymmärrykseen omien tunteidensa kanssa. Hän on ahminut kirjallisuutta tulevaan elämänmuutokseen liittyen, kasvattanut tietämystään kaikin tavoin ja saanut tämän nojalla sellaista varmuutta, joka auttaa pitämään tunteet hyvin hallinnassa ja oman mielensä ja ruumiinsakin tasapainossa. Vallalla alkavat olla enemmänkin myönteiset tunteet kuin kielteiset. Onhan raskaus nyt jo aivan konkreettinen asia ja nainen haluaa luonnon hoitavan tehtävänsä loppuun ja johdattavan hänet uuden ihmeellisen elämän lähteille.