Miksi suuhygienia on tärkeää raskauden aikana?

Naisen on hyvä laittaa suu ja hampaat kuntoon viimeistään silloin, kun vauvakuume alkaa nousta. Ikenissä voi nimittäin piilotella tulehdus, joka ei välttämättä edes oireile millään tavalla ja tulehduksesta johtuen koko raskaus voikin keskeytyä jo alkumetreillä. Myös niin sanottu keskossynnytyksen riski kasvaa suussa pesivän hampaiden bakteeri-infektion myötä. Onkin siis kaikkein varminta tarkistuttaa hampaiden ja ikenien kunto vaikkapa jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Hampaiden kiinnityskudostulehdus lähettää hyvin helposti verenkiertoon bakteereita ja siten sikön vaarantavia tulehdustekijöitä. Ikenien kaikkia tulehduksia on hyvin vaikea huomata itse, mutta hammaslääkäri pystyy toteamaan tulehdukset ientaskujen syvyyttä ja hampaiden kiinnityskohdan tilaa tutkiessaan. Toki tulehduksen merkkejä voi joskus havaita itsekin. Verta vuotavat ikenet, turvotus ikenissä sekä paha haju ja maku suussa voivat olla eräitä merkkejä tulehduksesta. Joskus tulehdus voi pesiä suussa kauttaaltaan tai sitten vain joissakin hampaissa.

Niiltä, joilta tulehdus löydetään tarkastuksen yhteydessä, puhdistetaan hampaat perusteellisesti ja annetaan hampaiden kotihoito-ohjeita. Joskus tulehdus ei kuitenkaan parane kotioloissa hampaita pesemällä. Tällöin tarvitaan avuksi jopa antibioottihoitoa ja erittäin vaikeissa tapauksissa myös ienleikkauksia. Kuitenkin hyvä hampaiden puhdistaminen kotioloissa pitäisi riittää tavallisimmin. Hammaslangan käyttö on myös suositeltavaa, ettei hampaiden väleihin jää tulehdusta aiheuttavia bakteeripesiä.

Jos hammastarkastuksessa ei ole jostakin syystä tullut käyneeksi ollenkaan ennen raskausaikaa, kannattaa tarkastukseen mennä joka tapauksessa sitten raskausaikana. Hyvä hampaiden puhtaanapito on oleellista koko raskausajan, joten mahdolliset ongelmakohdat suussa on syytä kartoittaa, olipa raskaus sitten missä vaiheessa tahansa. Koskaan ei ole liian myöhäistä.