Miten ylimääräisistä kiloista pääsee eroon synnytyksen jälkeen?

Raskaus jättää monesti jälkeensä liudan ylimääräisiä kiloja, jotka tuntuvat jääneen synnytyksen jälkeen muistoksi tuoreen äidin kehoon. Kun energiaa kuluttava imetysaikakin on eletty ja ylimääräiset kilot seuraavat edelleen kehossa, saattaa tuntua siltä, että kilot jäävätkin ikuisiksi muistoiksi vartalolle. Niin käykin, jos jää paikalleen. Mutta jos ryhtyy määrätietoisesti liikkumaan, voi olla melko varma, että kilot karisevat ennen pitkää.

Raskausaika on varmasti verottanut tuoreen äidin voimia. Myös vauvaelämän alussa uupumus saattaa hyvinkin koputella ohimoilla. Liikunnan vaikutus tähänkin vaivaan on ihmeitä tekevä. Kannattaakin ryhtyä liikkumaan säännöllisesti ja näin huomaa kuin taikaiskusta myös selkävaivojen ja muiden pikku kolotusten vähenevän tai katoavan kokonaan. On hyvä miettiä itselleen ja omalle kunnolleen sopivat tavoitteet liikunnan osalta. Ei ole syytä juosta heti 10 kilometrin lenkkejä, jos liikuntaharrastus on levännyt takavasemmalla jo vuosia tai pitemmän aikaa muuten. Liikkuminen kannattaa, kun siihen ryhtyy omien voimavarojen mukaisesti. Liikuntasuunnitelman voi hyvin tehdä vaikka viikoksi kerrallaan. Aikatauluttaminen saattaa lisätä liikuntamotivaatiota muutenkin.

Kun alkaa harrastaa vaikkapa juoksua tai kävelyä, tavoitteiden on hyvä olla alusta asti realistisia, muutamassa viikossa ei ehdi maratoonariksi eikä kävelyn maailmanmestariksi, mutta hyviin suorituksiin pääsee siitä huolimatta. Liikuntalajin pariin kannattaa lähteä kevyesti ja totutellen. Kun olo on hyvä liikuntasuorituksen aikana ja sen jälkeen, voikin olla varma, että ohjelma on saatu alulle oikeanlaisesti. Mieliala tuntuu virkistyvän liikkumisen ohella. Kun liikuntasuorituksella saadaan aikaan lievää hengästymistä ja hikoilua, liikunnan terveysvaikutuksetkin ovat näin suurempia.

Kuinka sitten hypätä liikunnan pariin, jos kotona on yksi lapsi tai jopa liuta lapsia eikä heille ole aina järjestettävissä hoitajaa, jotta äiti voisi irrota liikunnan pariin? On hyvä muistaa, että myös kotityöt ja ulkoileminen lasten kanssa ovat hyötyliikuntaa, jonka voi hyvin liittää liikuntaohjelmaansa osaksi. Autoilua kannattaa rajoittaa ja laittaa mieluummin kävelyvaihde päälle. Rappukäytävän portaissa käveleminen on myös kuntoilua, jos vertaa siihen, että nousisi jatkuvasti hissillä kotitalonsa ylimpään kerrokseen. Liikuntasuoritusten alussa ja lopussa kannattaa muistaa myös aina venytellä.

Kun tuore äiti aloittaa liikuntaharrastuksen, häntä tuskin tullaan kehumaan kovinkaan monelta taholta erikseen. Onkin siis syytä muistaa olla ylpeä itse itsestään ja hyvän olonhan huomaa seuraavan aina vaan voimallisempana uusien päivien myötä. Sehän onkin jo paras palkinto ja kannustuslisä liikuntaharrastuksen jatkamisessa ja lajin parissa etenemisessä.