Mitä ei tule nauttia raskauden aikana?

Odotusajan ravitsemuksen terveellisyydestä julistetaan tavallisesti niin suureen ääneen, että ei ole ollenkaan ihme, jos raskaana oleva nainen ryhtyykin todella listaamaan sellaisia ruoka-aineita, jotka saattaisivat häiritä hänen terveellistä ja tasapainoista ruokavaliotaan. Odottajalta kiellettyjen ruoka-aineiden lista on kuitenkin varsin lyhyt, joten sen osalta ruokavaliotaan suunnittelevan ei tarvitse stressaantua.

Raskaana olevan naisen kannattaa välttää kaikenlaisia maksaruokia. Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia ja sen raskausmetallipitoisuus voi olla hyvinkin korkea, joten siksi sen käyttöä olisi syytä vähentää radikaalisti tai välttää mahdollisuuksien mukaan kokonaan. Naisen kannattaa raskausaikanaan välttää niin ikään myös tyhjiöpakattuja kalavalmisteita, esimerkiksi graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kaloja, home- ja tuorejuustoja, pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, koska niihin liittyy kasvanut listeriabakteerivaara. Se voi puolestaan lisätä keskenmenoriskiä tai häiritä muuten sikiön tavallista kasvua.

Kaikki edellä mainituista tuotteista eivät tietenkään sisällä listeriaa. On siis turha joutua paniikin valtaan, jos on sattunut syömään jotain tuotetta, joka sattuukin olemaan niin sanottujen kiellettyjen tuotteiden listalla. Isojen järvikalojen korkeiden dioksiini- ja elohopeapitoisuuksien vuoksi on suositeltavaa, että odottaja välttää raskausaikana esimerkiksi hauen syöntiä. Myös suurikokoisten ahventen, kuhien, mateiden, silakan ja lohen syöntiä on hyvä ainakin rajoittaa.

Makeista herkuista lakritsi ja salmiakki löytyvät kiellettyjen herkkujen listalta. Niissä on molemmissa glykyrritsiiniä, joka voi nostaa helposti suurina määrinä käytettynä verenpainetta ja aiheuttaa turvotusta. Jos salmiakkihimo tuntuu vaivaavan odottajaa tavattomasti, voi nyrkkisääntönä pitää, että 50 gramman päiväannos ei luultavimmin vielä nosta verenpainetta suuntaan tai toiseen. Tässä ollaan hyvin kohtuuden rajoissa.

Juomien puolelta odottajan on syytä vähentää tai lopettaa kokonaan yrttiteen nauttiminen. Yrttivalmisteet ovat muutenkin kiellettyjen ruokavalmisteiden listalla. Alkoholia ei tule käyttää raskausaikana ollenkaan. Yksi lasillinen punaviiniä viikon juhla-aterialla tuskin kuitenkaan heilauttaa tilannetta. Tämän tiimoilta ei ole tutkimustenkaan valossa kuitenkaan aivan varmaa näyttöä, joten nollalinjaa on kaikkein varminta seurata alkoholinkulutuksen alueella.

Korvasieni on odottajalta kiellettyjen ruoka-aineiden listalla, koska sieniin saattaa jäädä gyromitriini-nimistä myrkkyä, vaikka ne käsiteltäisiinkin huolellisesti ja oikealla tavalla. Merilevävalmisteet sekä keinotekoisia makeutusaineita sisältävät tuotteet on syytä jättää hyllylle. Niitä ehtii nauttia halutessaan myöhemminkin odotusajan päätyttyä. Sakariini ja syklamaatti ovat makeutusaineista haitallisia raskausaikana. Muuten tuotteissa olevia lisäaineita on turha alkaa tutkailla suurennuslasilla. Niitä on ravintotuotteissa usein niin vähäisiä määriä, ettei niistä aiheudu mitään haittaa.