Mitkä ovat keskenmenon syyt?

Raskauden varhaisvaiheen keskenmenot johtuvat yleensä siitä, että alkio ei kiinnity kunnolla kohtuun, tai sikiön tai istukan huomattavasta poikkeavuudesta.

Myöhemmässä raskauden vaiheessa keskenmenon voivat aiheuttaa erilaiset tulehdukset ja infektiot. Toksoplasmoosi, listeria, herpes ja klamydia voivat aiheuttaa keskenmenon, samoin muuten harmiton emätintulehdus, jos se pääsee leviämään kohtuun.

Ulkoiset tekijät, kuten säteily, tupakka ja alkoholi voivat myös aiheuttaa keskenmenon. Keskenmenon syytä pohtiessa päihteiden käyttöä kannattaa kuitenkin epäillä lähinnä silloin, kun kyseessä on todellinen ongelmakäyttäjä. Useimmat naiset jättävät päihteet jo ennen kuin tulevat raskaaksi.

Keskenmenon syiden selvittäminen

Yleensä keskenmenojen syitä ei aleta tutkia, ennen kuin naisella on ollut kolme perättäistä keskenmenoa. Tällöin keskenmenon syy voi olla sikiöperäinen tai äidistä johtuva. Sikiöperäinen keskenmeno johtuu useimmiten sikiön huomattavasta kromosomipoikkeavuudesta. Tämä voidaan todeta sikiön kudosnäytteestä.

Yleisin syy naisesta johtuviin keskenmenoihin on alhainen keltarauhashormonin eli progesteronin määrä. Tällöin kohdun limakalvo ei kehity riittävästi, eikä alkio pysty kunnolla kiinnittymään siihen.

Toinen yleinen keskenmenon syy on immunologinen. Tällöin äidin ruumis hylkii sikiötä, joko omaa tai miehen perintöainesta. Kumpaakin naisesta johtuvaa keskenmenon syytä voidaan hoitaa lääketieteellisesti.