Mitä on teiniäitiys?

Kun vasta oman nuoruutensa kynnyksellä seisova tyttö alkaa odottaa lasta, herättää se usein monenlaisia ajatuksia eri puolilla. Raskaana oleva nuori saa todennäköisesti kuulla varsin erilaisia ajatuksia, jota hänen raskautensa muissa herättää. Ajatukset voivat olla sekä kielteisiä että myönteisiä. Useinkin vastassa on tyrmistys ja hämmennys. Myös raskaana olevan nuoren mielessä vaeltaa varmasti tuhat ja sata kysymystä. Voiko nuori, joka on itsekin vasta elämänsä kynnyksellä eikä ole ehkä ehtinyt lentää vielä vanhempienkaan pesästä omia siipiään kokeilemaan, onnistua äitinä? Pystyykö hän kantamaan vastuun pienestä ihmisestä ja toimimaan tälle kokopäiväisenä huolenpidonantajana?

Nuori on ehkä vasta itsekin harjoittelemassa itsenäistymistä ja keräämässä elämänkokemusta eri alueilta ja raskauden myötä kaikki saattaa tuntua ikään kuin pysähtyvän. Lapsen saaminen mullistaa elämän varmasti ja laittaa sen uusiin kuoseihin, tapahtuipa se sitten missä iässä tahansa, mutta kuinka se sitten vaikuttaa nuoren elämään? Nuori ei ole välttämättä ehtinyt vielä hankkia koulutusta eikä ammattiakaan, ja ainakin lapsen myötä opiskeluhaaveet joutuu väkisinkin hautaamaan ainakin vähäksi aikaa taka-alalle. Joku tuntee silti kutsumusta äitiyden tielle ja antautuukin sille varsin täydellisesti. Joku toinen taas tuntee epäröivänsä ja pohtii pelokkaana tulevaisuuttaan. Yksi ehkä huomaa olevansa omalla alueellaan vasta lapsen synnyttyä, vaikka olisikin potenut huonoa omaatuntoa ja elänyt epävarmuus seuranaan koko raskausajan. Tapauksia on varmasti yhtä monta kuin on teiniäitejäkin.

On mahdotonta sanoa etukäteen, kuinka nuori sopeutuu äidin rooliinsa, mutta siksi olisikin parasta miettiä asioita jo ennen kuin alkaa odottamaan lasta ja muistaa ehkäisy seurustelusuhteita solmiessaan ja sukupuolielämää aloitellessaan. Monestihan teiniraskauden taustalla saattaa olla silkka ”vahingonlaukaus”, eli raskaaksi tuleminen onkin täydellinen yllätys niin tytölle kuin hänen kumppanilleenkin. Hyvin harvoin nuori, ehkä noin 15-vuotias, tulee raskaaksi tietoisesti tuntiessaan pelkkää kutsumusta äidin rooliin. Joku on ehkä valmis äidiksi jo tuossa iässä, mutta joku toinen tarvitsee reilusti lisää vuosia ja elämänkokemusta, jotta hän on täysin kypsä ottamaan äidin vastuullisen roolin kannettavakseen. Nuoruus jääkin jollakin lailla kesken ja elämättä, jos nuoresta tulee äiti jo varhaisella iällä, joten asia on syytä tiedostaa hyvissä ajoin. Kun lapsi on todellisuutta, se on osa nuoren äidin elämää eikä sitä voi enää palauttaa, vaikka jälkeenpäin tuntisikin toisin kuin alkuvaiheessa.