Mitä on raskausajan turvotus?

  1. Moni odottava äiti kärsii raskausaikana turvotuksesta. Joskus turvotus voi olla selkeä merkki siitä, että elimistö on jollakin tavalla ylikuormittunut ja se alkaa oirehtia tällä tavoin. Tämä saattaa olla hyvinkin vakava oire, koska se voi enteillä mahdollista raskausmyrkytystä &8211; ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa. Usein turvotusoireet ajoittuvat raskauden loppupuolelle ja ne kuuluvat varsin normaaleihin raskauden aikaisiin oireisiin.
Kudosturvotukset ovat hyvin yleisiä. Turvotusta esiintyy käsissä ja raajojen alueella varsinkin silloin, kun odottava äiti on jalkeilla. Sormet tuntuvat pullistuvan ja nilkkoja kiristää. Turvotukseen on olemassa ainakin yksi hoitokeino, joka on aivan ylitse muiden: runsas vedenjuonti. Kannattaa juoda päivän mittaan runsaasti, sillä vesi poistaa ruumiiseen kertynyttä nestettä parhaiten ja tasoittaa turvotuksen tunnetta.

Yöaikanakin esiintyy turvotusta ja se ilmenee aamuisin sormissa. Sorminivelissä saattaa olla arkuutta ja kädet tuntuvat kaikin puolin kömpelöiltä. Joskus turvotus voi aiheuttaa hermostollisia pinnetiloja kasvoissa, kaularangan alueella ja ranteissa. Turvotusoireet häviävät tavallisesti viimeistään synnytyksen jälkeen ja aivan omia aikojaan. Joskus turvotus voi olla hyvinkin voimakasta. Silloin puhutaan noin 2 lisäkilosta viikkoa kohden. Näissä tapauksissa on syytä ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin oireiden tarkistamiseksi ja oikean diagnoosin saamiseksi.

Turvotuksesta kärsivän on myös hyvä nauttia riisiä vaikkapa kerran viikossa. Riisi puhdistaa elimistöä ja näin myös poistaa nestettä osaltaan. Odottava äiti voi keittää vaikka ison kattilallisen riisiä ja nauttia sitä päivän kaikilla aterioilla. Hän saakin huomata pian riisin ihmeitä tekevän vaikutuksen. Käsiä ja jalkoja kannattaa myös yrittää suihkutella viileällä vedellä. Se poistaa kertynyttä nestettä nivelistä.

Mikäli odottavalla äidillä on mahdollisuus käydä hieronnassa, kannattaa tilaisuuteen tarttua. Hieronta aktivoi aineenvaihduntaa ja poistaa nestekertymiä. Myös liikunnan parantavaan voimaan kannattaa uskoa. Liikunnan keinoin jokainen voi aktivoida aineenvaihduntaansa itse. Todella helppoa ja halpaa. On syytä valita kuitenkin nivelystävällisiä lajeja ja toisaalta sellaisia liikuntamuotoja, jotka eivät käy myöskään liian raskaaksi selälle. Uinti, vesijumppa ja kävely ovat kaikki varsin suositeltavia lajeja.

Aterioilla odottavan äidin kannattaa suosia hyvin vähäsuolaista ruokaa. Suola varastoi nestettä kehoon, eli turvottaa entisestään jo mahdollisesti turvoksissa olevia paikkoja. Suolan käyttö on hyvä minimoida ja jos mahdollista, luopua siitä vaikka kokonaan ainakin raskausaikana. Kuitupitoinen ruoka on suositeltavaa ruokaa. Viljatuotteita ja hedelmiä kannattaa syödä useita kertoja päivän mittaan unohtamatta tietystikään vedenjuontia aterioinneilla ja niiden välissäkin.

Moni odottava äiti tietää kokemuksesta, että kun jalat nostaa ylös seinää vasten, olo helpottuu. Aineenvaihdunta nimittäin vilkastuu. Jotta jalat saisivat olla myös aavistuksen verran yläasennossa odottavan äidin levätessäkin, hän voi laittaa vuoteeseensa jalkopäähän petauspatjan alle muutamia tyynyjä, jotka korottavat jalkapuolta.