Miten suhtautua vartalon muutoksiin raskauden myötä?

Jokainen nainen tietää, että raskaus muuttaa väistämättä naisen vartaloa. Vartalon muutoksia on havaittavissa muuallakin kuin vatsan seutuvilla. Itse asiassa vatsanseudun muutoksia nainen saakin odotella raskauden puoliväliin saakka. Muut muutokset naisen vartalossa tulevat esiin jo paljon aikaisemmin. Jokainen kokee muutokset kehossaan omalla tavallaan. Joku saattaa tuntea itsensä naisellisemmaksi uhkeine muotoineen ja joku toinen taas tuntee olevansa kauhun vallassa, kun aikaisemmin notkea ja hentoinen vartalo pyöristyy ja muuttaa muotoaan.

Raskauden päätyttyä ja synnytyksen jälkeen naisen vartalo toki palautuu ajan myötä, mutta kehoon tuntuu jäävän melkein aina joitakin merkkejä siitä, että nainen on käynyt lävitse raskauden, synnytyksen ja imettämisen. Aivan tyttömäisestä ruumiista ei raskauden jälkeen enää voi haaveilla ja miksi nainen siitä haaveilisikaan: kuoriutuuhan hänestä raskauden myötä äiti. Joitakin nämä tulevat muutokset pelottavat, kauhistuttavat ja mietityttävät ennen raskautta ja sen alkuvaiheessa. Mielessä liikkuu ehkä selkäpiitä karmivia mielikuvia raskauden jälkeisestä tilasta, kun vatsanahka roikkuu lähes polvissa saakka, rinnat tuntuvat venyvän napaan asti, säärissä ovat sinisenään pullistelevia suonikohjuja ja keho on muutenkin punajuovaisten raskausarpien repimä monesta kohdin. Luonto on kuitenkin järjestänyt kaiken, muutokset kuuluvat asiaan ja niillä on oma merkityksensä. On siis aivan turha pelätä tulevia muutoksia. Mielikuvat ovat sittenkin vaan mielikuvia, todellisuus sen takana on useimmiten varsin toisenlainen.

  1. Länsimainen naiskuva ihailee yleensä langanlaihaa naista, joten ei olekaan tavatonta, että joskus nämä paineet tuntuvat kohdistuvat myös raskaana oleviin naisiin. Naiset saattavat raskaana ollessaankin yrittää kontrolloida painoaan. Siihen ei kuitenkaan pitäisi raskausaikana missään tapauksessa ryhtyä ainakaan naisista luotujen ihannekuvien valossa. Naisesta voi tuntua, että odottajalle ladataan kriteereitä, joihin kaikkien tulisi pyrkiä. Kaunis, urheilullinen ja hoikka olemus naisten maailmassa tuntuu tavoiteltavalta &8211; siihen moni pyrkii tietoisesti tai tiedostamattaan raskausaikanaankin.
Odottaja saattaa saada ulkopuolelta niin ikään kritiikkiä muuttuvasta vartalostaan. Usein pienivatsainen odottaja kokee palkitsevana juuri muiden kommentit, mutta entäs sitten, kun raskaus pääsee toden teolla vauhtiin ja kiloja alkaakin kertyä? Neuvolassa naisen painokäyriä seurataan ahkerasti ja niidenkin valossa naiselle saatetaan huomautella. Joskus sekin luo lisää paineita. Jokainen odottaja kokee varmasti vatsanseudun kasvamisen omalla tavallaan, ja jokainen kaipaa todennäköisesti kannustusta ulkoapäin tunteakseen itsensä varmemmaksi muuttuvissa muodoissaan.

Toisen raskauskuukauden aikana naisen rinnat alkavat kasvaa ja niistä voi joskus jopa tihkua maitoa. Rintoja saattaa aristaa, ne tuntuvat muhkuraisilta ja painavilta. Viimeistään tässä vaiheessa on siis aika hankkia hyvät ja tukevat rintaliivit. Rintakehän ympärysmitta ja kuppikoko muuttuvat. Rinnoissa ja reisissä saattaa esiintyä sinerrystä, joka johtuu verenkierron voimistumisesta. Raskaana olevan naisen vatsa alkaa kasvaa näkyvästi vasta neljännen raskauskuukauden aikana. Kohtu kasvaa tietysti jo sitä aikaisemminkin ja siksi alavatsalla saattaa tuntua aavistuksenomaista pistelyä ja pingottuneisuutta tästä johtuen. Raskauden aikana naisen paino nousee tavallisesti noin 9-20 kiloa. Istukka, lisääntynyt verimäärä, kohdun ja rintojen kasvu sekä lapsiveden määrä nostavat osaltaan naisen painoa. Tämä kaikki yhdessä lapsen painon kanssa on karkeasti arvioiden kymmenisen kiloa.

Raskauden aikana keho tuntuu muuttuvan kuukausi kuukaudelta jollakin tavalla. Muutokset eivät lopu vielä raskauden päättymiseenkään ja synnytykseen. Heti synnytyksen jälkeen naisen vatsan tilalle tuntuu jäävän valtava ihopussi. Synnytysosastolla juuri synnyttäneiden naisten vatsoja katsoessaan voisi kuvitella heidän olevan edelleen raskaina, näky muistuttaa nimittäin yhä varsin paljon sitä, vaikka pienokaiset jo tuhisisivatkin vuoteissaan vauvanuntaan.

Muutaman päivän kuluttua synnytyksestä rinnat alkavat turvota. Maito nousee ja sen jälkeen on imetyksen aika muuttaa naisen rintavarustusta ensin paisuttamalla ja lopulta kutistamalla. Keho palautuu toki synnytyksestä ajan myötä. Se, kuinka nopeasti nainen pääse takaisin omiin entisiin mittoihinsa, on hyvin yksilöllistä. Joillakin vatsan alue tuntuu kiinteytyvän nopeammin ja joillakin hitaammin. Joillakin imettäminen vaikuttaa merkittävästi rintojen kiinteyteen ja joillakin rintavarustus tuntuu pysyvän lähes entisellään. On kuitenkin tosiasia, että vaikka keho palautuisikin kaikilta osin lähes entiselleen, aina jää joka tapauksessa jokunen merkki muistoksi siitä, että nainen on kantanut sisällään uutta elämää ja saattanut sen maailmaan.