Ratatouille

Ranskalainen kasvispata

  • Oliiviöljyä ja voita
  • Valkosipulia
  • Sipulia
  • Paprikaa
  • Tomaattia
  • Munakoisoa
  • Kesäkurpitsaa
  • Porkkanaa
  • Vihreitä papuja
  • Maustekimppu tai yrttejä (esim. Provence-maustesekoitus)
  • Suolaa ja pippuria

Tämä ranskalainen kasvispata valmistetaan paistamalla ja sitten hauduttamalla kaikki pilkotut kasvikset hyvässä määrässä voita ja öljyä. Voit jättää jotain pois tai korvata jonkin osan toisella kasviksella. Huomioi, että ruuasta tulee helposti iso; neljälle hengelle riittää esim. yksi sipuli, yksi pieni munakoiso, pari tomaattia jne. Työläämpi tapa valmistaa ruoka on paistaa kaikki ainekset erikseen pannulla ja heittää sitten pataan muhimaan, perään maustekimppu, suola ja pippuri ja kansi päälle tunniksi. Helpompaa on laittaa ainekset kannelliseen uunivuokaan tai paistopussiin, jolloin rasvaa ei tarvita.

Paistetaan 200 asteessa tunnin verran. Ruoka on kypsää, kun kasvikset ovat pehmenneet ja hieman ruskistuneet. Ratatouillen kanssa maistuu salaatti ja vaikkapa cous cous. Kokeile myös liharuokien lisäkkeenä.