Millaista oli barokki?

Barokki on niin huonekalujen kuin maalausten tyyli. Barokki maalaustaiteessa kehittyi manierismista, joka oli myöhäisrenesanssin seurausta. Barokkitauluissa jokainen elementti on barokkia, sekatyylejä ei hyväksytty. Tämä Italiassa syntynyt taidesuunta vallitsi 1600-luvulla. Sana merkitsee italiaksi vääristynyttä ajatusta tai kummallista ajatusprosessia. Se on niin sanottua jälkivaikutusta taiteesta, joka on ollut vääristettyä mittasuhteiltaan. Valon ja varjon dramaattinen käyttö ja voimakkaat liikevaikutelmat taululla ja ekspressiivisyys ovat barokin tunnusmerkkejä. Aina vallitseva samankaltainen sommittelu tekevät tauluista entistä helpommin luokiteltaviksi barokkiin, sillä kuva alkaa jo reunojen ulkopuolella ja osa kuvasta jää ikäänkuin vajaaksi, koska esimerkiksi vain istuvan ihmisen jalat näkyvät etualalla. Se on yksi illuusion keinoista, jota barokki käytti. Muutoin rikas koristeltu kokonaisuus teki taulusta mielenkiintoisen.

Taiteessa oli korostetun elimellisiä ja dynaamisia muotoja. Joskus kaikki taiteenmuodot tuotiin tilaan kokonaisuudeksi, jota kutsuttiin kauniiksi kokonaisuudeksi eli un bel composto. Gianlorenzo Bernini arkkitehtina ja kuvanveistäjänä piti päätaiteilijan paikkaa barokissa, sillä S. Maria della Vittorin kirkkoon luotu illusio Pyhä Teresan hurmio -veistosryhmän merkeissä on todellinen taidonnäyte. Kun barokki toi ekspressiivisyyttä, se oli usein kirkkoihin sopivaa, esimerkiksi taivaan piirtäminen kirkon kattoon, joita kutsutaan quadratura-maalauksiksi. Teatterilavastukset olivat toinen hieno illuusion pyhäkkö. Espanjalainen suurpiirteinen Diego Velásquez osaltaan vaikutti ajan henkeen. Huonekalujen massiiviset kultakoristelut tai reliefit, jopa pylväät tekivät istumisesta, nukkumisesta ja syömisestä mahtipontisen oloista. Tämä siksi, että taiteilijat vaikuttivat myös huonekalujen tyyliin. Roomassa Bernini Pietarin kirkon pylväsaukion luojana ja Francesco Borrominin yllättävät muotoratkaisut tekivät barokin ilmettä. Jälkimmäinen arkkitehti S. Carlo alle Quattro Fontane-kirkon pohjakaava on huomattava, koska risti ja ympyrä ovat yhdistettyjä muotoina. Liikevaikutelma kirkkoon on saatu yhdistämällä soikion muotoisen kupolin alle koveria ja kuperia seinäpintoja. Borromini loi myös Davidin tähden , kuusisakaraisen tähden maallisen kirkon, S. Ivo de Sapienza kirkkoon.

Barokki alkoi Italiasta ja siirtyi nopeasti muihin maihin. Claude Perrault oli Ranskan Louvren suunnittelijana, kun L ouis le Vau ja Jules Hardoun-Mansart Versailles´n. Ranskassa tyyli oli eräänlasta barokkiklassismia. Siitä kehkeytyi Louis XIV :n aikana vähemmän koristeltu, mutta hyvin harkittu kuninkaallinen klassinen hovityyli. Klassisismi, joka oli peräisin barokista tuli Hollantiin, englantiin ja jopa Ruotsiin asti.