Ananas comosus

Ananaksen alkuperä

Ananaksen todennäköisin kotimaa on Brasilia. Sitä on viljelty Etelä-Amerikassa ja Antillien saaristossa muinaisista ajoista alkaen. Sana ananas tulee guarani-intiaanien kielen termistä nanament , herkullinen hedelmä.

Kristofer Kolumbus tutustui ananaspuun hedelmään rantautuessaan Guadaloupen saarelle vuonna 1493, ja toi sen mukanaan Eurooppaan. Ensimmäiset viljely-yritykset kasvihuoneessa osoittautuivat vaikeiksi, joten portugalilaiset ja espanjalaiset kuljettivat ananaksen aasialaisiin siirtomaihinsa, joiden ilmasto-oloissa ananas viihtyi hyvin. 1800-luvulla ananaksen kaupallinen viljely levisi mm. Kanarian saarille, mutta herkästi pilaantuva ja kuljetukseen huonosti sopiva ananas pysyi Euroopassa kauan yläluokan herkkuna. Vasta kylmäsäilytyksen ja –kuljetuksen sekä säilyketeollisuuden kehittymisen myötä ananas on tullut osaksi pohjoistenkin maiden hedelmätarjontaa.

Ananaksesta on olemassa useita eri lajikkeita, joiden makeus, hapokkuus ja vesipitoisuus vaihtelevat. Thaimaa ja Filippiinit ovat nykyään maailman johtavat ananaksentuottajamaat.

Ananas Suomessa

Tuoreet ananakset tuodaan Suomeen raakoina. Ne kypsyvät huoneenlämmössä 2-3 päivässä.

Kuinka ananasta käytetään?

Ananas on herkullista sellaisenaan, mutta siitä voi valmistaa myös monimutkaisempia jälkiruokia. Ananasviipaleita voi tarjota alkoholilla (esim. rommi) maustettuna ja liekitettynä. Ananas sopii kakkuihin, jäätelöihin, jugurtteihin, rahkoihin sekä moniin juomiin. Ananas kuuluu myös monien suolaisten ruokien resepteihin etenkin kauko-idän maissa; se sopii ankan, kanan, porsaan ja merenhedelmien yhteyteen.

Ananas ja terveys

Ananas on hyvä C-vitamiinin, magnesiumin ja folasiinin lähde ja se sisältää myös niasiinia, folasiinia ja kalsiumia. Ananaksella on diureettisen ja myrkkyjä poistavan hedelmän maine. Sen sisältämä entsyymi, bromeliini, helpottaa ruuansulatusta.

Valinta ja säilytys

Kaupasta saatavat anakset on yleensä syytä kypsyttää kotioloissa, huoneenlämmössä.

Ananas on kypsä, kun sen pinta joustaa painettaessa ja siitä lähtee hyvä tuoksu. Vältä kolhiintuneita ja vaurioituneita ananaksia.

Kypsä ananas säilyy jääkaapissa muovipussissa 3-5 päivää. Ota ananas pois jääkaapista n. 15 minuuttia ennen tarjoilua, jotta sen aromit pääsisivät paremmin esille. Leikattu ananas säilyy jääkaapissa omalla mehullaan peitettynä ilmatiiviissä astiassa useita päiviä.

Vihje

Lisää tuore ananas hedelmäsalaattiin vasta juuri ennen tarjoilua, sillä muuten se pehmentää toiset hedelmät. Säilykeananaksella ei tätä ominaisuutta ole.