Ocinum basilicum

Kuinka basilikaa käytetään ruuanlaitossa?

Basilikaa käytetään perinteisesti tomaattiruokien maustamiseen, mutta se sopii hyvin myös kananmunien, juuston, vihanneksien, kalan, kanan ja porsaanlihan seuraksi sekä erilaisiin salaatteihin. Eräät miedommat basilikalajikkeet soveltuvat myös jälkiruokien maustamiseen, esim. sitruunaleivonnaisiin. Basilikaa käytetään tuoreena ja kypsennettynä.

Basilika kuuluu erottamattomasti yhtälailla kauko-idän, kuin Välimeren maiden ruokakulttuureihin.

Italiassa basilikaa käytetään pestokastikkeen valmistukseen oliiviöljyn, pinjansiementen ja parmesanjuuston kanssa. Basilika käy erinomaisesti myös oliiviöljypohjaisten marinadien maustamiseen.

Osto ja säilytys

Basilikaa on saatavilla tuoreena ruukussa ja kuivattuna. Leikattuna basilika säilyy parhaiten kosteaan paperiin käärittynä. Basilikanlehtiä voi myös säilöä oliiviöljyssä kokonaisina tai hienontaen ne tahnaksi. Pakastaminen sopii basilikan säilytykseen erinomaisesti.

Ruokavinkki

Voit valmistaa helpon, kesäisen keiton sekoittamalla tehosekoittimessa kaksi kurkkua ja kourallisen basilikan lehtiä. Mausta kermalla ja suolalla. Keittoa ei tarvitse keittää, vaan se tarjotaan kylmänä alkupalaksi.

Lisää tietoa basilikanalkuperästä ja sen käytöstä lääkeyrttinä saat täältä.