Spinacia oleracea

Pinaatin alkuperä

Pinaatti on luultavimmin lähtöisin lähi-idästä. Euroopassa se on suhteellisen uusi tulokas, eikä sen käyttöä esimerkiksi antiikin aikoina sen vielä tunnettu. Pinaatin toivat Euroopan mantereelle todennäköisesti pohjois-afrikkalaiset moorit valloittaessaan Espanjan. Vähitellen pinaatin viljely levisi aina Pohjois-Eurooppaa myöten. Keski-Euroopassa pinaattia on arvostettu keski-ajalta alkaen mm. sen värjäävien ominaisuuksien tähden.

Pinaatti Suomessa

Pinaattia on viljelty Suomessa jo kauan, mutta – kaikkien tuntemaa pinaattikeittoa lukuunottamatta – se ei ole saavuttanut suomalaisessa ruokakulttuurissa yhtä tärkeää asemaa, kuin lähi-idän maissa tai Keski-Euroopassa.

Pinaattia on saatavilla pakastettuna ja tuoreena.

Kuinka pinaattia käytetään?

Pinaattia voi syödä tuoreena tai keitettynä. Suomessa tuoreena myytävä pinaatti on yleensä mehevälehtistä lamo- eli uudenseelanninpinaattia. Tuoretta pinaattia voi laittaa esim. salaatteihin. Sen voimakas maku jättää kuitenkin helposti varjoonsa toiset valmistusaineet.

Keitetty pinaatti on hyvää sellaisenaan, voinokareen, sitruunamehun tai maitopohjaisen kastikkeen kanssa. Pinaatti on maistuva lisäke liha- ja kalaruuille sekä kananmunille. Se sopii munakasten ja piiraitten täytteeksi, pastan kastikkeeksi tai väriaineeksi ja perunoihin sekoitettuna siitä voi valmistaa erinomaista sosetta.

Pinaatti ja terveys

Pinaatti nautti kauan todellisen rautapommin maineesta, mutta kyse oli laajalle levinneestä laskuopillisesta erehdyksestä. Pinaatti on toki hyvä raudan lähde, muttei aivan siinä määrin, kuin mitä aiemmin annettiin olettaa.

Pinaatti sisältää folasiinia, A-vitamiinia ja magnesiumia sekä riboflaviinia, C- ja B6-vitamiineja, kalsiumia, sinkkiä ja fosforia.

Pinaatti sitoo kalsiumia, mistä johtuukin perinteinen valmistustapa maitokastikkeessa.

Viljelyolosuhteista riippuen pinaatin nitraattipitoisuus voi olla korkea. Siksi pinaattia ei suositella syötäväksi liian usein ja sen antamista alle vuoden ikäisille vauvoille pitäisi välttää.

Valinta ja säilytys

Ostaessasi tuoretta pinaattia, kiinnitä huomiota lehtien yhtenäiseen, tumman vihreään väriin. Kellertyneitä, rusehtavia ja pehmentyneitä lehtiä on syytä välttää.

Tuore pinaatti säilyy jääkaapissa 4-5 päivää. Keitetty pinaatti on paras syödä mahdollisimman nopeasti.

Vihje

Pese pinaatinlehdet vasta käyttöhetkellä. Märät lehdet fermentoituvat nopeasti.