Theobroma cacao

Kaakao saadaan kaakaopuun (Theobroma cacao) hedelmien kuivatuista siemenistä.

Väli- ja Etelä-Amerikan intiaanit ovat viljelleet kaakaopuuta jo yli 3000 vuoden ajan. Kaakaopapuja käytettiin ravinnoksi, mutta myös esimerkiksi rahana. Kaakaon suosio selittynee ainakin osittain sillä, että sen pavut sisältävät runsaasti teobromiinia, joka muistuttaa vaikutukseltaan pitkälti kofeiinia.

Kaakao saapui Eurooppaan espanjalaisten löytöretkeilijöiden mukana vuonna 1527, mutta aluksi se herätti pikemminkin ihmettelyä, kuin ihailua. Sen makua pidettiin sietämättömän karvaana. Vasta silloin, kun juomaan keksittiin lisätä sokeria sen suosio alkoi kasvaa. 1600-luvun loppuun mennessä kaakaota nautittiin jo lähes kaikkialla Euroopassa. Suomeen se saapui 1700-luvulla.

Nykyään suurimmat kaakaontuottajamaat sijaitsevat Afrikassa.

  1. Kaakaojauhetta voi ostaa sellaisenaan tai sokeroituna ja maustettuna. Kaakaojauhe ja &8211;voi kuuluvat suklaan valmistusaineisiin.
Ruuanlaitossa kaakaota käytetään paitsi maitopohjaisiin juomiin, myös leivontaan ja jälkiruokiin. Espanjalainen ja meksikolainen keittiö käyttävät kaakaota myös tiettyjen suolaisten ruokien mausteena, etenkin kastikkeissa.

Kaneli, vanilja ja inkivääri sekä appelsiininkuori sopivat makunsa puolesta hyvin kaakon mausteeksi.