Musa sapientum

Banaanin alkuperä

Banaani on kookkaan ruohokasvin hedelmä. Sen arvellaan olevan kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Varhaisimmat merkinnät sen viljelystä ovat Intiasta ajalta noin 600 eKr., mutta banaanin iäksi arvellaan noin miljoona vuotta ja se on myös yksi ihmisen vanhimmista viljelykasveista. Intiaanilegendan mukaan juuri banaani oli se hedelmä, jonka Eeva antoi Aatamille, mistä johtuu ns. jauhobanaanille annettu nimi paradisiaca. Aasiasta banaani kulkeutui ensin Länsi-Afrikkaan, josta espanjalaiset ja portugalilaiset veivät sen Kanariansaarille ja sieltä edelleen amerikkalaisille siirtomaa-alueilleen. Banaanin viljely kehittyi nopeasti. 1900-luvun alussa kuljetus- ja säilytyskeinojen kehittyminen mahdollisti banaanin viemisen pohjoisempiin maihin. Nykyään banaani on eri lajikkeineen maailman tuotetuin hedelmä.

Suurimpia tuottajamaita ovat Väli-Amerikka, Kanarian saaret, Afrikka, Intia ja Austraalia.

Banaani Suomessa

Suomalaisten vuosittainen banaaninkulutus on noin 14 kiloa henkeä kohti. Banaaneja tuodaan Suomeen ympäri vuoden mm. Ecuadorista, Costa Ricasta ja Kolumbiasta.

Kuinka banaania käytetään?

Kaikki tuntevat banaanin käytön sellaisenaan ravitsevana välipalana sekä osana jälkiruokia. Sen lisäksi banaanista valmistetaan juomia, makeisia, hilloa, jäätelöä, leivonnaisia ja jopa olutta. Paistaminen sopii banaaneille hyvin ja niiden maku korostuu miellyttävästi kanelista, inkivääristä tai sitruunassa.

Jauhobanaania käytetään perunan tavoin lisäkkeenä. Jauhobanaanin merkitys on etenkin Etelä-Amerikassa ja Afrikassa suuri. Esim. Ugandassa ja Ruandassa arvioidaan ihmiskohtaisen banaaninkulutuksen olevan yli 250 kiloa vuodessa.

Banaani ja terveys

Banaani on hyvin ravitsevaa etenkin kypsänä, jolloin hedelmään varastoitunut tärkkelys muuttuu nopeasti imeytyviksi sokereiksi.

Banaanissa on runsaasti B6-vitamiinia sekä C-vitamiinia, riboflaviinia, foolihappoa ja magnesiumia.

Kypsä banaani on lievästi laksatiivinen, raaempana se tiedetään aiheuttavan ummetusta.

Valinta ja säilytys

Vältä ostaessa liian kovia ja vihreitä banaaneja, sillä ne eivä välttämättä kypsy hyvin. Älä myöskään osta liian kypsiä banaaneja, paitsi soseuttamista ja leivontaa varten. Vältä vaurioituneita ja pinnasta halkeilleita banaaneja.

Banaanit sietävä huonosti lämpötilan vaihteluja. Liian kylmässä (alle 12°C) ne lakkaavat kypsymästä. Banaanit säilytetään huoneenlämmössä. Kun ne ovat riittävän kypsiä, voi ne siirtää jääkaappiin, missä ne säilyvät vielä 2-3 päivää.

Vihjeitä

Sitruuna- ja appelsiinimehu estävät leikattua banaania tummumasta.

Banaanin kypsymistä huoneenlämmössä voi kiihdyttää laittamalla sen paperipussiin tai käärimällä sanomalehtipaperin sisään.