Solanum melongena

Munakoison alkuperä

Munakoison arvellaan olevan lähtöisin Intiasta tai Kiinasta. Se on tomaatin ja perunan sukulainen. Kasvitieteelliseltä kannalta marjaksi luokiteltavaa munakoisoa käytetään vihanneksena. Aasialaiseen ruokavalioon munakoiso on kuulunut jo 2500 vuoden ajan. Kauppamatkailijat kuljettivat sen mukanaan Pohjois-Afrikkaan ja sieltä edelleen Espanjaan 1100-luvulla. Euroopassa munakoisoa pidettiin ensin koristekasvina, sillä varhaisten lajikkeiden maku oli karvas ja munakoison syönnin arveltiin aiheuttavan mielenvikaisuutta. Valinnan myötä munakoisot ovat kehittyneet miedomman makuisiksi. Lajikkeita on olemassa useita, joista suurin osa viihtyy parhaiten lämpimässä kasvuympäristössä, mutta tietyt lajikkeet tulevat toimeen myös viileämmässä.

Munakoiso Suomessa

Munakoiso on verrattain uusi tulokas suomalaisessa ruokapöydässä.

Suomessa saatavilla olevat munakoisot tuodaan pääasiassa Hollannista ja Espanjasta.

Kuinka munakoisoa käytetään?

Munakoiso syödään paistettuna, keitettynä tai friteerattuna, muttei raakana, sillä sen sisältämä solasiini tekee mausta liian karvaan. Halutessaan munakoisot voi ”hikoiluttaa” ennen käyttöä, toisin sanoen ne viipaloidaan ja pinnalle ripotellaan suolaa, joka imee nestettä ja sen mukana karvasta makua itseensä. Noin puoli tuntia myöhemmin suolan voi pyyhkiä pois ja munakoiso on valmista käytettäväksi. Hikoiluttamisen yhteydessä viipaleiden päälle voi myös asettaa leikkuulaudan painoksi. Näin munakoiso imee paistamisen yhteydessä itseensä vähemmän rasvaa.

Munakoisoa ei tarvitse kuoria eikä sen siemeniä poistaa.

Munakoiso on erottamaton osa Välimeren maiden ruokaperinteitä. Kreikkalainen moussaka ja ranskalainen ratatouille tunnetaan Suomessakin.

Munakoiso sopii pataruokiin ja siitä voi valmistaa sosetta. Oliiviöljyssä paistetut munakoisopihvit ovat herkullisia. Munakoiso on maukas lisä myös liha- ja kasvisvartaissa.

Valinta ja säilytys

Valitse kiinteitä, kiiltäviä ja kauniin violetteja munakoisoja. Pehmentyminen voi olla merkki paleltumisesta, mikä heikentää munakoison makuominaisuuksia. Munakoison kypsyyden näkee sormilla puristamalla: jos painalluksesta jää pieni jälki, munakoiso on kypsä. Jos hedelmäliha palaa alkuperäiseen muotoonsa, ei munakoiso vielä ole saanut kypsyä riittävästi.

Munakoisot säilyvät 10-12 asteen lämmössä noin viikon. Leikattuna munakoiso tummuu nopeasti.

Munakoiso ja terveys

Munakoiso sisältää folasiinia, kuparia, B6-vitamiinia, magnesiumia ja jonkin verran C-vitamiinia. Munakoisolla on laksatiivisia ja diureettisia ominaisuuksia.

Sinänsä vähäkalorinen munakoiso imee paiston yhteydessä itseensä helposti paljon rasvaa.

Vihjeitä

Munakoisot voi paistaa uunissa kokonaisina muutamasta kohdasta haarukalla pisteltynä.

Munakoisojen epäillään aiheuttavan ruoka-aineallergioita, joten niitä ei suositella annettavaksi aivan pienille lapsille.