Mistä garam masala koostuu?

Garam masala on Intiasta lähtöisin oleva mausteseos, josta on olemassa useita versioita miedosta tuliseen. Se tarkoittaa kirjaimellisesti kuumia mausteita, joiden tarkoitus on lämmittää kehoa ja mieltä. Sen perusraaka-aineena käytetään kardemummaa, neilikkaa ja kanelia. Lisäksi siihen voidaan lisätä esimerkiksi pippureita, kuminaa, korianteria ja juustokuminaa.

Garam masalaa käytetään intialaisissa kasvisruoissa, jauhettua ja kokolihaa maustamaan, sekä jonkin verran myös leivonnassa.

Se on etninen mausteseos, jonka käyttö on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti myös Suomessa. Se tuo ruokaan tuulahduksia kaukomailta ja vaikkapa muistoja omalta reissulta Intiaan. Sitä kannattaa kokeilla melko varovasti, sillä voimakkaat ja vieraat maut saattavat alkuun tuntua oudoilta suomalaisessa suussa. Pienen totuttelun jälkeen garam masala sopii hyvin lähes kaikenlaiseen ruoanlaittoon lihasta ja kalasta vihanneswokkeihin ja kanaruokiin.

Garam masalaa voi ostaa jauheena ja tahnana hyvin varustetuista lähikaupoista, suuremmista marketeista ja etnisistä ruokapuodeista.