Millainen on luonnon mustikka?

Mustikka on varpukasvi, joka kasvaa tuoreissa metsissä, mutta myös karummilla alueilla kuten tuntureilla. Sen kukat ovat palleromaisia, punertavia ja hallanarkoja.Mustikat kypsyvät heinä-elokuussa ja ovat väriltään joko harmahtavan sinisiä tai sysimustia. Väriero selittyy sillä, että tavallisesti marjaa ympäröi ohut vahakerros, joka tummilta marjoilta puuttuu. Makunsa puolesta molemmat marjalajit ovat samanlaisia. Nimensä kasvi on saanut marjan väristä.

Mustikassa on sokeria vain 5-6 %, mutta silti se maistuu makeammalta kuin esim. puolukka, jossa on enemmän sokeria, koska mustikassa on vain vähän hedelmähappoja.Mustikka on vanha tunnettu rohdoskasvi. Ennen niitä säilöttiin kuivattamalla ja käytettiin esim. vatsalääkkeenä. Mustikan lehtiä voi käyttää teenä.Marjoista voi valmistaa mehua, sosetta tai hilloa. Ne sisältävät C- ja A-vitamiinia.