Mistä provencen yrttiseos valmistetaan?

Provencen yrttiseos on lähtöisin Ranskasta. Se on perinteisesti yrttien oksista sidottu kimppu, joka heitetään ruoan sekaan ja otetaan pois, kun maut ovat irronneet ja ruoka valmista. Sitä on käytetty maustamaan patoja, keittoja ja monenlaisia liemiä. Seoksessa on käytetty monenlaisia, kestäviä yrtin oksia, kuten rosmariinia, rakuunaa, salviaa ja meiramia.

Nykyään provencen yrttiseosta voi ostaa valmiina purkissa. Siihen on käytetty moninaisia yrttejä perinteisten rosmariinin, rakuunan, salvian ja meiramin lisäksi siitä löytyy basilikaa, oreganoa, persiljaa, kirveliä ja timjamia.

Valmis yrttiseos on mainio yleismauste kaikkeen ruoanlaittoon. Kuvatuissa yrteissä maku on voimakas ja näin ollen seosta tarvitaan vain ripaus ruokiin. Yrttiseos sopii hyvin erilaisiin liharuokiin, kuten patoihin ja marinadeihin. Se maustaa mukavasti myös erilaiset kasvikset ja perunan.

Provencen yrttiseosta voi ostaa lähes kaikista elintarvikeliikkeistä ja se kannattaakin hankkia antamaan lisää makua ja uusia tuulia ruoanlaittoon. Opettelemalla yrttien ja muiden mausteiden käyttöä voi helposti mm. vähentää suolan käyttöä.