Cucumus sativus

Kurkun alkuperä

Alunperin Intiasta lähtöisin oleva kurkku on meloonien ja kurpitsojen sukulainen. Kurkkun viljelystä on arkeologisia havaintoja 5000 vuoden takaa. Sitä on käytetty yhtä lailla ravintona kuin kauneudenhoitoon. Kasvoille levitetyt kurkkuviipaleet kirkastavat ihoa ja supistavat ihohuokosia. Ei olekaan yllättävää, että esim. Ranskan kuninkaan hovissa kurkkua pidettiin korkeassa arvossa.

Kurkku Suomessa

Kurkku on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista. Sen keskimääräinen kulutus on lähes 10 kiloa vuodessa. Kotimaisten pitkän kasvihuonekurkun ja lyhyemmän avomaankurkun lisäksi on saatavilla hollantilaisia ja espanjalaisia tuontikurkkuja.

Kuinka kurkkua käytetään?

Kurkku on terveellistä herkkua sellaisenaan, se sopii monenlaisiin salaatteihin ja sitä voi myös kypsentää. Kypsentäessä kurkkua voi käyttää kesäkurpitsan tavoin. Kurkusta saa esim. herkullista sosekeittoa, mutta se on paras kuoria, jottei maku keittäessä muuttuisi karvaaksi. Vaihtelun vuoksi kurkkuviipaleita tai – raastetta voi syödä jugurttikastikkeen kanssa ja mintulla tai tillillä maustettuna.

Suola- ja maustekurkut sopivat monien liha- ja kalaruokien lisäkkeeksi, mutta myös tiettyihin keittoihin ja voileipäpöytään.

Kurkku ja terveys

Kurkku on vähäkalorinen ja se sisältää paljon vettä. Tuore kurkku on hyvä C-vitamiinin ja folasiinin lähde, mutta siitä saa myös sinkkiä, magnesiumia ja rautaa. Kurkulla oletetaan olevan diureettisia, puhdistavia ja rauhoittavia ominaisuuksia.

Valinta ja säilytys

Ostaessasi kiinnitä huomiota kurkun kiinteyteen ja yhtenäiseen, kauniin vihreään väriin. Keskikokoiset kurkut ovat usein parhaita, sillä liian suurissa saattaa olla kovat siemenet ja karvas maku.

Kurkku säilyy jääkaapissa noin viikon. Peitä leikattu kurkku hyvin kelmulla, sillä muuten se imee itseensä muiden jääkaapissa säilytettävien ruoka-aineiden makua.

Vinkki

Tuoreesta kurkusta ja mintunlehdistä saa tehosekoittimessa raikkaan juoman aterian alkuun.