Millainen marja on hilla eli suomuurain?

Lakkoja kasvaa soilla ja korvissa koko Suomessa, mutta runsaimmin Kainuussa ja Lapissa. Etelässä saattaa joku suolaikku kukkia valkoisenaan lakkoja, mutta marjoja ei tule. Kukat ovat hallan, sateen ja tuulenkin arkoja. Halla voi purra vielä raakileetkin. Jos hedekukat aukeavat ennen kuin emikukat ja jos sattuu huonoja säitä, pölytys epäonnistuu.

Lakkaa on sanottu ”Pohjolan appelsiiniksi”, sillä marja on samanvärinen kuin appelsiini, yhtä mehukaskin ja sisältää samoja vitamiineja ja vitaaliaineita kuin appelsiini mutta paljon runsaammin. Siinä on esim. C-vitamiinia kolme kertaa enemmän kuin appelsiinissa.Marjat säilyvät kylmässä paikassa aika hyvin omassa mehussaan kuten puolukat.

Marja on ensin vihertävänkeltainen, sitten punainen, sitten punakeltainen ja vihdoin keltainen. Se olisi ehdottomasti poimittava kypsänä, tumman tai vaalean keltaisena. Vaikean saatavuutensa vuoksi se usein kuitenkin poimitaan jo raakana.

Lakkahillo on erittäin herkullista. Pakastettuihin marjoihin voi sekoittaa sokeria maun mukaan. Likööriä tehtäessä marjat pannaan spriihin, mikä ottaa niistä mehun ja aromin.