Mihin perunaa voi käyttää?

Peruna on alkujaan kotoisin Etelä-Amerikasta, Euroopassa peruna alkoi yleistyä 1700 luvun alussa.

Peruna on edullinen, monipuolinen ja hyvin terveellinen juures.

Perunalajikkeita viljellään montaa eri laatua. Kukin soveltuvat hiukan erilasiin ruokiin;

Yleisperunalajikkeita ovat esimerkiksi Sabina, Idole, VanGogh.

Leivontaan ja uuniin soveltuvat mm Rosamunda, Puikule ja Record

Kiinteälaatuiset perunat käyvät keittoruokiin, esimerkiksi Ukama ja Bintje

Perunamuusi (4:lle henkilölle)

  • 1 kilo perunoita (jauhoista laatua)
  • Vettä
  • Keitinvettä tai kevytmaitoa
  • Suolaa maustamiseen
  • Nokare voita
Kuori perunat ja pilko kattilaan veteen niin että perunat juuri ja juuri peittyvät veteen.

Keitä kypsäksi ja kaada ylimääräinen vesi kattilasta pois. Survo tai soseuta sähkövatkaimella. Lisää soseuttamisen yhteydessä keitinlientä tai maitoa sekä suolaa maun mukaan ja nokare voita makua antamaan.

Valkosipulinen perunaunelma (4:lle henkilölle)

  • 8 perunaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 dl ruokakermaa
Voita tai öljyä uunivuoan voitelemista varten

Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi uunivuokaan, ripottele viipaleiden väliin suolaa ja pilkottua valkosipulia.

Lisää lopuksi ruokakerma ja kypsennä uunissa noin 200 C asteessa tunti tai niin kauan että peruna on pehmeää.

Vinkki:

Aurajuustoisen perunaunelman voit tehdä samalla ohjeella, korvaa silloin valkosipuli aurajuustomurulla.