Minkälaista on kalamausteseos?

Kalaan tarkoitettuja mausteseoksia on olemassa yhtä useita kuin on seoksien valmistajia. Seokset ovat usein saman kaltaisia, mutta ainesten suhteet tai määrät saattavat vaihdella ja näin ollen myös maut erota jonkin verran. Kalamausteita on olemassa eri makuisina. Yleisiä ovat sitruunaiset, pippuriset tai yrttiset mausteseokset. Seoksia käyttäessä kannattaa tarkistaa sisältääkö mausteseos suolaa.

Kalamausteseoksiin käytetään samoja yksittäisiä mausteita, mitkä sopivat hyvin kalan kanssa muutenkin. Yleisiä ovat persilja, tilli ja ruohosipuli. Mukana on usein pippuria ja sipulia. Useimmissa kalamausteissa on seassa myös jauhettua sitruunan kuorta, sitruunapippuria tai sitruunahappoa. Mausteseoksiin lisätään myös aromivahventeita ja paakkuuntumisenestoaineita.

Yrttisiin kalamausteisiin lisätään perusainesten lisäksi mm. rakuunaa, timjamia ja roomankuminaa. Pippurisessa kalamausteessa on puna-, valko- ja viherpippuria, sekä useimmiten sitruunapippuria.

Kalamauste sopii kaikenlaisen kalan maustamiseen. Se on valmis sekoitus, jota käytettäessä maku on valmiiksi hyvä. Seoksia löytyy kaikilta valmistajilta ja jokaisesta kaupasta. Vain maistamalla löytyy oma suosikki.