Runsaasti vitamiineja sisältävä marja

Tyrnin tieteellinen sukunimi Hippophae tulee kreikan kielen sanoista hippos , joka tarkoittaa hevosta, ja phaes , joka tarkoittaa kiiltävää. Nimi kertoo siis, että tyrni saa hevosen karvan kiiltämään.

Tyrni oli ennen levinnyt Suomessa paljon laajemmalle kuin nykyään. Se vetäytyi metsien levitessä nykyisille kasvupaikoilleen Ahvenanmaalle ja Pohjanlahden rannikoille. Siellä se kasvaa tavallisesti aukeilla, hiekkaisilla tai kivisillä merenrannoilla. Se pystyy tulemaan toimeen myös kuivilla, vähäravinteisilla mailla.

Tyrni kukkii toukokuussa ja marjat kypsyvät syys-lokakuussa. Marjat ovat pyöreitä, läpimitaltaan n. puolen senttimetrin suuruisia ja väriltään oranssinkeltaisia. Niiden tuoksu muistuttaa vähän ananasta. Ne ovat mehukkaita ja maultaan hapahkoja. Ne kasvavat piikkisissä pensaissa, ovat varsissa kiinni ja kasvavat oksissa terttuina ja ovat siksi vaikeasti poimittavia.

Marjat sisältävät hyvin runsaasti C-, E- ja muita vitamiineja sekä monia muita terveellisiä aineita. Mehua ja hilloa käytetään esim. rohtoina verisuonten kalkkeutumista vastaan. Marjat sisältävät runsaasti öljyä. Tyrniöljy on monipuolinen rohdos. Tyrnimarjoilla ja -marjatuotteilla on koko elimistöä vahvistava ja voimistava vaikutus. Siksi marjat ovat kuuluneet myös kosmonauttien ruokavalioon.

Tyrnimarjoista voi tehdä esim hilloa, hyytelöä ja kiisseliä. Hillosta tulee maukkaampaa, jos siihen sekoittaa esim. omenaa tai mustaherukkaa. Tyrnimarjoilla värjätään myös lankoja. Marjat antavat keltaista sävyä.