Lanttukukko

Miten valmistetaan lanttukukko?

Lanttukukko on perinteinen karjalainen ruoka, jonka tekeminen ei ole niin vaikeaa kuin luulla saattaisi. Etenkin itse tehty kukko on vertaansa vailla oleva makuelämys, joka palkitsee yritteliään leipurin. Lanttukukko on parasta kuumana, juuri haudutuskääreistä kuorittuna ja voin kera nautittuna. Perinteisesti kyytipoikana on tarjottu mustikkakeittoa, jonka makeahko maku sopii hyvin yhteen rukiisen kukon kanssa.

Taikina

7,5 dl vettä
n. 4 dl ruisjauhoja
50 g hiivaa
vehnäjauhoja
3-4 tl suolaa

Täyte

1 iso lanttu
1 tl sokeria
1tl suolaa
2 dl vettä
1 kg sianlihaa/naudanlihaa (esim. rasiallinen karjalanpaistilihaa)
n. 2 tl suolaa lihan päälle

Voiteluun

voita sulatettuna

Aloita lanttukukon valmistus täytteestä: Kuori ja viipaloi lanttu, ja laita viipaleet kiehumaan suolalla ja sokerilla maustettuun veteen noin 20 minuutiksi. Kun viipaleet ovat kypsiä ja pehmeitä, kaada vesi pois ja jätä viipaleet jäähtymään.

Siirry tämän jälkeen taikinan tekoon: Liuota hiiva haaleaan veteen. Sekoita joukkoon niin paljon ruisjauhoja, että seoksesta tulee koostumukseltaan puuromaista. Anna seoksen käydä rauhassa noin tunnin ajan. Lisää tämän jälkeen seokseen suola ja vaivaa joukkoon niin paljon vehnäjauhoja, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin kaksinkertaiseksi. Kumoa taikina ruisjauhoilla jauhotetulle pöydälle ja leivo se yhdeksi, suureksi limpuksi. Kohota limppua jälleen liinan alla noin puolen tunnin ajan.

Taputtele kohonnut limppu pyöreäksi levyksi ja lado levyn keskelle jäähtyneet lanttusiivut; muista jättää tarpeeksi tilaa joka reunalle. Asettele lanttukerroksen päälle lihapalat ja ripottele lihojen päälle suola. Nosta taikinan kaksi vastakkaista laitaa täytteen päälle, ja yhdistä ne toisiinsa käyttäen saumausapuna kylmää vettä. Ummista tämän jälkeen myös päädyt. Ole tarkkana kukon saumakohtien kanssa: niiden tulisi olla täysin tiiviit. Nosta tämän jälkeen kukko leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 225 asteessa noin puoli tuntia. Alenna lämpötilaa 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä tunnin ajan. Ota kypsä kukko uunista ja voitele se kuumana voisulalla; kääri voideltu kukko ensin voipaperiin, sitten sanomalehteen ja lopuksi muovipussiin. Anna kukon hautua ja pehmetä huoneenlämmössä noin kolme tuntia. Tämän jälkeen kukko on valmista syötäväksi.