Mitä kuuluu lappalaiseen perinnepöytään?

Lapin perinneruokien pohjana ovat aina olleet laadukkaat ja puhtaat raaka-aineet omasta ympäristöstä. Porotalous on aina ollut merkittävä elinkeino ja se näkyy myös ruokakulttuurissa. Myös riistaa, kuten hirviä ja metsälintuja on aina käytetty runsaasti.

Lapin puhtaat joet ja järvet ovat tarjonneet asukkailleen runsaasti herkkuja, kuten lohta, rautua, tammukkaa, siikaa ja muikkuja. Myös soiden marjoja, eli hillaa, karpaloa, puolukkaa ja mustikkaa on aina käytetty reilusti ruoanlaitossa.

Lapin erikoinen herkku, pieni ja tärkkelyspitoinen pukulaperuna on monien uuniruokien ja soseiden käytetty raaka.aine.

Puhtaiden herkkujen alue

Nykyäänkin Lappi tuottaa paikallisia herkkujaan, kuten poronlihaa, puikulaperunaa ja hilloja. Myös ainoastaan pohjoisessa kasvava Väinönputki on kasvattanut kiinnostustaan ja sen käyttö jälkiruoissa ja keittovihanneksena on lisääntynyt. Etelässä asuville ihmisille poro ja hillat ovat eksoottisia herkkuja, mikä näkyy myös niiden hinnoissa.

Lappia arvostetaan sen puhtauden ja luonnollisuuden vuoksi ja näin ollen matkailu ja turismi kasvavat koko ajan. Lappiin lähdetään kalastamaan ja tutustumaan sen puhtaaseen luontoon, samalla päästään nauttimaan maukkaista perinneruoista ja ainutlaatuisista maisemista.