Mistä länsirannikko nauttii?

Satakunta ja länsirannikko perustavat perinneruokansa monipuolisiin meren antimiin ja valloilla olleeseen merimieskulttuuriin. Rannikkoalueena Satakunnan perinneruoat ovat saaneet huomattavasti vaikutteita myös ulkomailta.

Makean ja suolaisen veden kalaa

Satakunta käyttää perinneruokiinsa huomattavan määrän merikalaa, kuten lohta, siikaa ja silakka. Satakunnan erikoisherkkuna voidaan kuitenkin pitää Kokemäenjoen alueen nahkiaisia, joita myydään paikallisilla toreilla kervoissa. (1 kerpo = 30 nahkiaista ja yksi nipun siteeksi) Nahkiainen on erikoisherkku, joka syödään paistettuna kylmän snapsin kera.

Mantereen herkut

Satakunta on suosinut kautta aikojen ruokaperinteessään myös riistaa ja alavien maiden viljoja. Kuuluisia Satakunnan tyrnimarjoja on käytetty ravinnoksi satojen vuosien ajan. Tyrnejä valmistetaan mehuiksi, hyytelöksi, hilloiksi ja soseiksi. Tyrni on paljon karoteenia ja C-vitamiinia sisältävä herkku, jonka hienon aromin Satakuntalaiset ottivat käyttöön edelläkävijöinä.

Satakunta on alueena erittäin moninainen ja sen perinteet sekoittuvat monien muiden maakuntien herkkujen kanssa. Satakunnassa valmistetaan perinteisiä herkkuja, kuten Rauman lapskoussia, Euran rinkilöitä, Tyrvään kutunjuustoja ja Ouran saariston tyrniherkkuja. Myös siipikarjan kasvatus ja vihannesten ja juuresten viljely on ollut pitkään Satakuntalaisten hallussa.

Nykyään Satakunta on kunnostautunut sienien viljelyssä ja siitakkeita, osterivinokkaita ja herkkusieniä viljellään ympäri vuoden.

Satakunnan pitopöydistä on lähtöisin sanonta ”sen seitsemää sorttia”.