Mitä ovat Ahvenanmaan perinneruoat?

Kuten arvata saattaa yhdistyvät Ahvenanmaan ruokaperinteessä suomalainen ja kansainvälinen ruoka. Myös merenläheisyys ja pitkät perinteet kalastamisessa näkyvät saaren ruokapöydissä. Ahvenanmaalla syötiin ja syödään siis paljon erilaisia kalaruokia, jotka on valmistettu tietenkin merikaloista kuten silakasta, kampelasta, turskasta ja simpusta. Perinteinen kalanvalmistustapa on keittäminen. Myöhemmin on kalaa myös paistettu ja savustettu. Jouluksi valmistettiin haukea.

Kalan ohella Ahvenanmaan ruokaperinteeseen ovat kuuluneet riistalinnut. Myös ahvenanmaalainen karitsanliha on tunnettua. Lihasta kuten kalasta ja vihanneksistakin valmistettiin paljon keittoja, joiden kanssa syötiin kuivattua leipää. Keittoihin lisättiin länsisuomalaiseen tapaan klimppejä. Vilkkaan meriliikenteen takia monet Suomeen saapuneet ruokauutuudet kuten mausteet kulkivat ensimmäiseksi Ahvenanmaan ja saariston kautta. Myös erilaiset omenatuotteet ovat siellä tyypillisiä.

Ahvenanmaan ehkä tunnetuin perinneherkku sisämaassakin on Ahvenanmaan pannukakku (Ålands pannkaka ). Se eroaa perinteisestä suomalaisesta pannukakusta siinä, että sen taikinaan lisätään valmista manna- tai riisipuuroa ja kardemummaa. Valmis pannukakku kuuluu tarjoilla hillon tai luumukiisselin ja kermavaahdon kera.Toinen Ahvenanmaalla tyypillinen perinneruoka on niin sanottu mustaleipä eli verileipä (svartbröd ). Se on rukiista leivottu mustakuorinen limppu, joka maistuu happamalta ja makealta yhtä aikaa. Sitä paistetaan uunissa useita tunteja. Verileipää nautittiin usein snapsiryypyn kera.