Pitkään valmistettava perinneleipä

  • 2 litraa piimää
  • 2 kkp siirappia
  • 2 kkp fariinisokeria
  • 2 kg ruisjauhoja
  • 2 kkp maltaita
  • 2 tl suolaa
  • 50 g hiivaa
  • 0,5 - 1 kg grahamjauhoja
Leivän valmistamiseen menee aikaa kokonaisuudessaan kaksi päivää, joten leipomiseen kannattaa varautua ajoissa. Ensimmäisenä päivänä sekoita piimä, siirappi, fariinisokeri, maltaat, suola sekoitetaan keskenään. Joukkoon lisätään ruisjauhoja noin 1,5 kiloa, että seos jää notkeaksi. Kakkien raaka-aineiden tulee olla huoneen lämpöisiä. Lisää loput ruisjauhot, noin 0,5 kiloa seoksen pinnalle sekoittamatta ja aseta astian päälle liina. Siirrä astia lämpöiseen paikkaan ja anna seistä seuraavaan päivään. Seos kuplii hiljaa jos lämpötila on oikea. Mikäli lämpöä ei ole tarpeeksi ja kupliminen on hidasta voit antaa seoksen kuplia kaksikin päivää.

Seuraavana päivänä sekoita hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan ja lisää seokseen. Lisää seokseen grahamjauhoja vähän kerrallaan sekoittaen ja loput jauhot käsin vaivaten ja kun taikina on vaivattu sopivaksi anna sen nousta vähintään kuusi tuntia lämpimässä paikassa.

Leivo taikinasta pitkän muotoinen tanko ja jaa se kahdeksaan palaan. Pyöritä paloista pyöreitä ja kauli kahdeksan litteää noin 20 cm halkaisijaltaan olevaa leipää ja anna nousta vielä hetken aikaa liinalla petettyinä. Pistele leivät puikolla ja paista 200 asteisessa uunissa, keskiosassa noin 10 minuuttia. Nosta uunista ja sivele kahvi-siirappi seoksella. Laita uudelleen uuniin ja paista 10 minuuttia. Nosta uunista ja sivele uudelleen kahvi-siirappi seoksella.

Kun kaikki leivät on paistettu samalla tavoin, kääritään leivät alumiinifolioon, 4 leipää päällekkäin yhteen pakettiin. Leivät laitetaan foliossa vielä 150 asteiseen uuniin kolmeksi tunniksi. Kolmen tunnin kuluttua uuni sammutetaan ja leivät saavat olla vielä jälkilämmössä uunissa, niin kauan, kuin uunissa on lämpöä. Leipä saavuttaa lopullisen kypsyyden kahden päivän kuluttua, jolloin sitä voidaan nauttia tavallisen leivän tavoin voin kera.