Mitkä ovat Karjalan perinneruokia?

Suomi tunnetaan vielä vanhan ja uuden läänijaon jälkeenkin maakuntina ja monet maakunnat perinneruuistaan. Esimerkiksi karjalaiset toivat evakkoon tullessaan mukanaan useita oman heimokuntansa ruokia, jotka ovat sittemmin tulleet tutuiksi eri puolilla Suomea. Esimerkkinä mainittakoon karjalanpaisti.

Vaikutteita Venäjältä

Karjalan perinneruuissa näkyy ja maistuu edelleen venäläiset vaikutteet. Kuuleman mukaan he pitivät paljon esimerkiksi happamista ja imelistä ruoista. Hapankaali lieneekin tunnettu slaavilainen herkku. Hapattaminen ja imellyttäminen olivat myös hyviä säilömiskeinoja karjalaisten elinolosuhteissa. Venäjältä tuleva ortodoksinen uskonto on myös vaikuttanut karjalaiseen ruokaperinteeseen, sillä esimerkiksi pääsiäisen herkut pasha ja rahkapiirakat ovat perinteisiä ortodoksien juhlapöydän antimia.

Erikoisuuksia

Karjalaisille tyypillisiä ruokia tehdään usein uunissa kuten karjalanpiirakoita, rieskoja ja uunipuuroja. Myös sienet ja muut luonnontuotteet ovat kuuluneet perinteisesti karjalaiseen ruuanlaittoon. Maitovalmisteisiin puolestaan kuuluivat rahka ja uunijuusto.

Vanhaan karjalaiseen ruokaperinteeseen kuuluva tapa oli rotinat , mikä tarkoitti sitä, että vastasynnyttäneelle äidille vietiin lahjaksi kylän naisten kanssa vastaleivottuja herkkuja. Tällaisia karjalaisia erikoisuuksia olivat esimerkiksi erilaiset kukot, joissa ruiskuoren sisään leivottiin kalaa, lihaa, lanttua tai perunaa. Myös sultsinat ovat perinteistä karjalaisruokaa. Ne ovat kuin karjalanpiirakoita, mutta niiden kuori paistetaan pannulla ja täyte laitetaan niihin vasta ruokapöydässä.