Äänieristys

Millainen on hyvä äänieristys?

Äänieristyksen toimivuus on tärkeä osa asumisviihtyvyyttä. Ympäristöministeriö on laatinut erityisen määräyskokoelman koskemaan rakennusten äänieristystä. Terveysvaatimusten lisäksi määräyksissä otetaan huomioon viihtyisyystekijät. Vaikka terveyden puolesta ihminen sietää tietyn melutason, ei jatkuvaa metelissä elämistä yleisesti ottaen koeta viihtyisäksi.

Rakennuksen sijainti on oleellisen tärkeä seikka äänieristystä suunniteltaessa. Vilkkaaseen kaupunkiympäristöön tai moottoritien varrelle nousevan talon seinien tulee olla riittävän eristäviä. Maalaisympäristössä vähempikin äänieristys riittää ja suunnittelun painopiste voidaan suunnata muihin tekijöihin. Ympäristöministeriön teettämästä oppaasta löytyy vinkkejä paremman äänieristyksen aikaansaamiseksi.

Äänieristyksen tarkoituksenmukaisuus vaihtelee rakennuksen käyttötarkoituksen mukaan. Tavallisten asuinhuoneistojen vaatimat rakennustekniset ratkaisut poikkeavat esimerkiksi hotellien tai oppilaitosten tarpeista. Oppaassa esitettyjen äänentason mitoitusmenetelmien avulla voi arvioida jo ennen rakennusvaihetta, toteutuvatko tavoitellut arvot.

Rakenteiden täytyy olla tiiviitä hyvän äänieristyksen varmistamiseksi. Avaimen aukko tai rako päästää kaiken seinään kohdistuvan äänienergian lävitseen. Asuntojen välisissä ilmanvaihtokanavissa pitäisi olla äänenvaimentimet, mutta valitettavasti niitä ei aina ole. Vesijohtoverkosto aiheuttaa meteliä, jos verkostossa on liian kova paine. Paineenalennusventtiilillä paine voidaan laskea sopivan tasoiseksi. Vesijohtoputkisto on rakennusvaiheessa laitettava tukeutumaan raskaisiin rakenteisiin. Säästäminen näissä ratkaisuissa ei kannata. Täytyy muistaa, että äänieristyksen laatu määräytyy lopulta heikoimman lenkin mukaan. Hyväkään yleiseristys ei auta, jos kokonaisuudesta löytyy heikkoja kohtia.

Vanhojen talojen äänieristyksen parantaminen on hankala tehtävä, mutta ei sekään mahdotonta ole. Kerrostaloissa taloyhtiö voi jälkikäteen hankkia porraskäytävien kattoihin ja seiniin ääniä vaimentavia lasivillaeristeitä tai akustiikkalevyjä.