Lämmitysjärjestelmät

Millaisia lämmitysvaihtoehtoja on?

Erityisesti uuden omakotitalon rakentaja on tärkeän päätöksen edessä, kun valitaan uudelle kodille lämmitysjärjestelmä. Suomen ilmastossa tehokas lämmitys on hyvän eristyksen ohella erittäin tärkeä. Eri lämmitysvaihtoehtojen kannattavuus riippuu hieman myös alueesta, jolla asutaan: toisaalta maantieteellisestä sijainnista, toisaalta siitä, asuuko kaupungissa vai maaseudulla.

Eri vaihtoehtoja ovat esimerkiksi öljylämmitys, sähkölämmitys, ilmalämpöpumppu, maalämpö, puulämmitys, pellettilämmitys, kaukolämpö ja aluelämpö. Kaukolämpö ja maalämpö ovat monesti edullisia, sähkö- ja öljylämmitys perinteisiä valintoja mutta myös hieman kalliimpia. Pellettilämmitys on nostanut suosiotaan viimeaikoina.

Sopiva lämmitysjärjestelmä voi syntyä myös kahden lämmitystyypin yhdistelmänä. Kannattaa aina pohtia itselle sopivinta vaihtoehtoa ja vertailla hintoja. Yleensä hieman kalliimpiin öljy- ja sähkölämmityksiin voi olla kannattavaa yhdistää esimerkiksi edullinen puulämmitys, jos puuta on saatavilla. Varaavaan takkaan voi yhdistää myös leivinuunin. Puulämmitys on myös hyvä olemassa, jos sähköt katkeavat talvipakkasella.