Hälytysjärjestelmät
Millainen on hyvä hälytysjärjestelmä?
Kotimurtojen määrä on viime vuosina ollut kasvussa. Murtoja tehdään aivan tavallisiin asuntoihin, joissa ei välttämättä ole mitään erityistä arvotavaraa.
Toimiva hälytinjärjestelmä voi pysäyttää murtautujan alkuunsa. Perinteisen langallisen järjestelmän lisäksi nykyään voidaan asentaa langattomia järjestelmiä. Turvajärjestelmän suunnittelussa kannattaa käyttää alan ammattilaisen apua. Murtosuojauksen lisäksi voidaan samalla suunnitella palosuojausta, piharakennusten ja ulkoalueiden valvontaa sekä kosteusilmaisimien asennusta.
Kaikissa hälytysjärjestelmissä kannattaa olla robottipuhelin, joka ilmoittaa hälytyksestä suoraan vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen. Hälytyksen sattuessa asukas voi olla matkoilla tai muutoin saavuttamattomissa ja mikäli vartiointiliike ei saa tietoa hälytyksestä, ei järjestelmästä ole suurtakaan hyötyä. Murtomiehet voivat luonnollisesti olla aseistautuneita tai muutoin vaarallisia ja niinpä on hyvä, että hälytyksen tulee tarkistamaan ammattitaitoinen vartija.
Sireenin asentaminen lisää myös turvallisuutta. Kovaääninen sireenin ulvonta herättää ympäristön huomion ja se voi säikäyttää murtautujan pakenemaan saman tien. Kokemusten mukaan se yleensä auttaa ainakin vähentämään murron yhteydessä tapahtuvan ilkivallan määrää. Murtautuja ei halua jäädä turhan takia tutkimaan paikkoja kun hän tietää, että hälytys on käynnissä.
Sireeniä käyettäessä varkaiden kiinnisaaminen on kuitenkin vaikeampaa kuin ns hiljaisen hälytyksen käytössä. Asukkaan kannattaa miettiä, kumpi tapa on hänen tapauksessaan tarkoituksenmukaisempaa. Hiljainen hälytys tuo vartijat paikalle yllättäen, jolloin varkaat kenties saadaan kiinni; äänekäs hälytys puolestaan on enemmän ehkäisevä hälytysmuoto.