Omakotitalon hinta

Paljonko talon pystytys maksaa?

Omakotitalojen hinnat vaihtelevat suuresti. Talopaketin tilaajan ei pidä luulla, että paketin hinnalla kaikki maksut on kuitattu. Kun talopaketin hinnan kertoo kolmella, alkaa budjetti olla realistisissa lukemissa.

Omakotitalon rakentaminen maksaa lähemmäs 1 000 euroa neliötä kohden. Tämän lisäksi pitää tietysti olla tontti, johon rakentaa. Liittymäkustannukset, valvontamaksut ja pihan laittaminen tulee myös ottaa huomioon. Normaalikokoiselle omakotitalolle tulee kokonaishinnaksi hieman alle 200 000 euroa.

Paljon voidaan säästää huolellisella suunnittelulla ja tarvikeharkinnoilla. Oma työpanos on tässä tärkeää, mutta silloin on oltava taitojen lisäksi runsaasti aikaa projektin läpiviemiseksi. Laatutasosta ei kannata tinkiä väärissä paikoissa. Esimerkiksi eristyksessä ja muissa lämmitykseen liittyvissä ratkaisuissa ei pidä säästää, sillä säästöt kostautuvat myöhemmin suurina käyttökustannuksina.

Rahojen loppuessa on järkevintä säästää sisustuksessa. Halvat keittiö- ja muut kalusteet voivat olla väliaikaisratkaisu. Kun talous alkaa vähitellen korjaantua, voi unelmoidut hankinnat tehdä tulevina vuosina yksi kerrallaan. Jos sen sijaan säästää rakenteissa, on kallista ja vaikeaa ryhtyä repimään parin vuoden asumisen jälkeen irti kosteusvaurion runtelemia seiniä.