Ainoa hopeakylkikalamme

Pääosin valtamerten asukkaina hopeakylkikalat ovat melko eksoottisia mereneläviä keskivertosuomalaiselle. Maailman merissä hopeakylkikaloja kuitenkin elää 800 lajia. Suomen merialueilta näistä on tavattu vain yksi laji eli nokkakala. Nokkakalakaan ei lisäänny Suomen merialueella, vaan täällä kesäaikaan satunnaisesti tavattavat yksilöt ovat ilmeisesti syntyneet eteläisellä Itämerellä. Pohjoisimmat havainnot nokkakalasta Suomen merialueilta ovat Kokkolan seudulta.

Nokkakala on ruumiltaan tasapaksu ja pitkänomainen, kyljet ovat hopeanhohtoiset ja selkä tumman sinivihreä. Aikuisen nokkakalan pituus on 50 - 80 cm ja paino maksimissaan noin kilon. Suomen ennätysyksilöllä oli painoa 1 184 g. Selkäevä ja peräevä sijaitsevat nokkakalalla aivan takaruumiissa, ja leuat ovat kehittyneet linnun nokkaa muistuttavaksi rakenteeksi. Nokkakalaa ei voi mitenkään sekoittaa yhteenkään muuhun Suomen vesistä tavattavaan kalalajiin.

Nokkakala on pintavesissä liikkuva petokala, joka syö lähinnä vapaan veden pikkukaloja kuten silakoita ja kilohailia. Myös vapaan veden äyriäiset ovat mieluista ravintoa. Nokkakala on aktiivinen päivällä, yöajat nokkakalat oleskelevat liki liikkumatta pinnan tuntumassa. Talven ajaksi Itämeren nokkakalat poistuvat Pohjanmeren ja Atlantin puolelle. Touko-kesäkuusta asti lajia voi tavat Suomen merialueelta.

Nokkakalan runsaus vesillämme vaihtelee huomattavasti eri vuosina, nokkakalan lisääntyminen paranee Itämeren veden suolapitoisuuden kasvaessa Pohjanmerestä työntyvän veden vaikutuksesta. Koska Suomen vesiltä on tavattu 2 - 3 cm:n pituisia yksilöitä, lähimmät nokkakalan lisääntymisalueet todennäköisesti eivät ole kovin kaukana Suomen vesialueilta. Nokkakalan kutu tapahtuu muutaman metrin syvyisessä rantavedessä ajelehtivan kasvillisuuden seassa. Ravinnoksi valmistettuna nokkakala on herkullinen, mutta joitain saattaa oudoksuttaa luiden vihreä väri.