Viljelty särkikala

Särkikalojen (Cyprinidae) heimoon kuuluva karppi on Aasian ja itäisen Keski-Euroopan laji, jota on viljelty myös Suomessa ja istutettu meidänkin vesiimme. Maailmanlaajuisesti karppia on viljelty kauemmin kuin yhtäkään toista kalalajia. Kiinassa karpinviljely on aloitettu ennen ajanlaskumme alkua.

Aikuiset karpit ovat usein vähintään 40 cm pituisia ja painavat 1,5 kilosta ylöspäin. Suomen ennätyskarpilla oli painoa 18,3 kg. Ennätyskarppi varttui Olkiluodon ydinvoimalan lämpimissä lauhdevesissä karattuaan kasvattajalta.

Karppi on jykevän pitkänomainen kala, jonka selkä ja kyljet ovat väriltään keltaisenruskeita tai vihertäviä. Selkäevässä on 17 – 22 haarautuvaa ruotoa. Karpin yläleuassa on kaksi viiksisäieparia, millä perusteella karpin erottaa ruutanasta. Karpilla on myös sahareunainen ja kova tukiruoto selkä- ja peräevien etureunassa. Karpin suomut ovat suuria, ja osalla Suomessa tavattavista karpeista on vaillinainen suomupeite. Lähes suomuttomia yksilöitä sanotaan nahkakarpeiksi, täydellisen suomupeitteen omaavia kutsutaan suomukarpeiksi ja näiden välimuotoa peilikarpiksi. Peilikarpilla on siellä täällä suuria suomuja, jotka ovat peilimäisiä.

Karppi syö lähinnä pohjaeläimiä, joiden löytämistä helpottavat hyvä näkö ja viiksien makuaistimet. Riittävän suurena (100 – 250 g) istutetut karpit pärjäävät vesissämme. Istukas saavuttaa noin 3 vuodessa sukukypsyyden ja noin 2 kg painon. Karppi kutee meilläkin mataliin rantavesiin, mutta poikaset eivät selviydy ankarasta ja pitkästä talvestamme.

Lihaltaan rasvainen karppi on herkullinen mm. savukalana.