Latinalaisen Amerikan suuri kirjailijatar

Chileläinen Isabel Allende on diplomaatin tytär ja asui lapsena Chilen lisäksi Boliviassa ja Libanonissa. 1958 Allende palasi Chileen ja valmistui toimittajaksi. Elämä Santiagossa sujui suuren suvun ja katolisen uskonnon ympäröimänä. Allende työskenteli YK:n elintarvikejärjestössä ja lehdistössä, hän meni naimisiin ja sai lapsia. Vuosina 1970–73 hän oli kahden suositun televisio-ohjelman juontaja, joten hän oli kuuluisuus Chilessä jo ennen ensimmäisen romaanin ilmestymistä. Vuoden 1973 vallankumous muutti varmasti kaikkien chileläisten elämän, mutta murhatun presidentin Salvador Allenden veljentytär Isabelin elämä muuttui täysin. Hän joutui pakenemaan miehensä ja lastensa kanssa Venezuelaan. Kuullessaan isoisänsä olevan kuolemansairas, Allende ryhtyi kirjoittamaan isoisälleen kirjettä, joka paisui romaanin Henkien talo käsikirjoitukseksi. Romaani perustuu pitkälti Allenden suvun värikkäisiin vaiheisiin. Vaikka romaanin yliluonnolliset tapahtumat luokitellaan helposti latinalaisamerikkalaisen maagisen realismin keinoiksi, Allende itse on kertonut, että hänen isovanhemmilleen ja esi-isilleen henkielämän tapahtumat olivat totta. Romaani ilmestyi 1982 ja oli valtava menestys. Vuosia myöhemmin se myös filmatisoitiin.

Ensimmäinen avioliitto päättyi eroon, mutta 1988 Allende löysi uuden rakkauden, yhdysvaltalaisen Willie Gordonin, jonka kanssa hän asettui San Franciscoon. Hänen kirjailijanuransa jatkui ensimmäisestä romaanista lähtien menestyksekkäänä. Allendea on käännetty yli 20 kielelle ja hän on Etelä-Amerikan kuuluisimpia naiskirjailijoita. 1992 perhettä kohtasi tragedia: Allenden tytär Paula menehtyi vaikeaan sairauteen. Menetystä Allende käsittelee romaanissa Paula (1994), josta tehtiin myös elokuva. Moni pitää Paulaa Allenden parhaana romaanina. Se kuvaa surua läheltä ja henkilökohtaisesti.

Allende on elänyt julkisuudessa pitkään, ja jo pelkästään kuuluisan setänsä ansiosta hänen nimensä tunnetaan ympäri maailmaa. Hän onkin kirjoittanut elämästään, perheestään ja rakkaudestaan perheenjäseniään kohtaan avoimesti ja rehellisesti. 2003 Allende julkaisi muistelmateoksen Mi país inventado , jossa hän käsittelee suhdettaan Chileen, kotimaahansa, josta hän ollut poissa vuosikausia, sekä uuteen kotimaahansa Yhdysvaltoihin.

Allende käsittelee teoksissaan naiseutta, rakkautta, erotiikkaa ja tunteita tavalla, jossa myös feminismi pääsee esille. Hän nimeää suurimmiksi kirjallisiksi vaikuttajikseen latinalaisamerikkalaiset kirjailijat, mutta on nuorena ollut vaikuttunut myös venäläisistä ja englantilaisista romaaneista.

Suomennetut teokset

Henkien talo, suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä, Otava, 1985,

Rakkaus ja varjo, suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä, Otava, 1987,

Eva Luna, suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä, SKS, 1989,

Eva Lunan rakkaudet, suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä, Otava, 1990,

Ääretön suunnitelma, suomentanut Sanna Pernu, Otava, 1994,

Paula, suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä, Otava, 1995,

Rouva Fortunan tytär, suomentanut Sulamit Hirvas, Otava, 2000,

Auroran muotokuva, suomentanut Sulamit Hirvas, Otava, 2001,

Petojen kaupunki, suomentanut Sulamit Hirvas, Otava, 2002,

Kultaisen lohikäärmeen kaupunki, suomentanut Sulamit Hirvas, Otava, 2003,

Pygmien metsä, suomentanut Sulamit Hirvas, Otava, 2005