Ranskalaisen kirjallisuuden keulakuva

Marguerite Donnadieu syntyi Gia Dinhissä Indokiinassa vuonna 1914 muutamaa viikkoa ennen ensimmäisen maailmansodan puhkeamista. Matematiikan opettaja Henri Donnadieu oli Margueriten isä ja äiti Marie Legrand. Margueritella oli kaksi veljeä. Kirjailijan isä kuoli nuorena, joten Marguerite varttui äitinsä ja veljiensä kanssa. Marie elätti heidät opettamalla ranskan kieltä ja soittamalla pianoa elokuvateatterissa. Durasin lapsuus oli köyhä.

Duras ei pitänyt sukunimestään. Hän otti taiteilijanimekseen Duras. Hänen isänsä kuoli samannimisessä kaupungissa. Nimellä on siis symbolinen merkitys.

Kahdeksantoistavuotiaana Marguerite muutti Ranskaan opiskelemaan. Hän suoritti tutkinnon lakitieteestä. Kolmekymmentävuotiaana Margueriten tähti syttyi. Hänet tunnettiin Pariisin älykköpiireissä ja hänen naapurinaan Saint Germainessa oli Jean-Paul Sartre, ranskalainen filosofi ja kirjailija. Maailman kirjallisuuden johtohahmo Durasista tuli kuitenkin vasta neljäkymmentä vuotta myöhemmin, jolloin hän oli jo 70-vuotias.

1939 Marguerite meni naimisiin runoilija Robert Antelmen kanssa. Avioparin onni rikkoutui ikävästi vuonna 1942, sillä Margueriten lapsi syntyi kuolleena. Ensimmäinen Durasin romaani les Impudents julkaistiin vuonna 1943. Seuraavana vuonna ilmestyi La Vie Tranquille.

Durasta kiinnosti kirjoittamisen ohella politiikka. Ranskan vapautumisen jälkeen Duras liittyi Ranskan kommunistiseen puolueeseen, jonka hän jätti vuonna 1950. Samana vuonna ilmestyi teos Un barrage contre le Pacifique. Teos on omaelämäkerrallinen tilitys kirjailijan lapsuudesta ja aikuisuudesta Indokiinassa. Sitä seuraavissa teoksissa Durasin henkilöt pakenevat yksinäisyyttä ja etsivät elämäänsä tarkoitusta milloin tosirakkaudesta, rikoksesta kuin hulluudesta. Romaaneissaan kirjailija kuvaa usein ihmismielen ja ihmissuhteiden ristiriitoja. Omassa elämässään Duras oli ehdoton. Hän ei armahtanut itseään tai toisia. Hän oli myös alkoholisti, mikä tiedettiin yleisesti. Duras tunnusti avoimesti juomisongelmansa.

Kirjailijan tunnetuimpiin ja menestyneimpiin teoksiin kuuluu vuonna 1983 julkaistu Lí Amant (suom. Rakastaja) jonka tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Indokiinaan. Duras sai teoksesta vuonna 1984 arvostetun ranskalaisen kirjallisuuden Goncourt-palkinnon. Teoksesta painettiin miltei kolme miljoonaa kopiota, ja se käännettiin lähes 40 eri kielelle. Kansainvälinen menestys oli huikea. Romaanista tehtiin myös elokuvaversio. Sen ohjasi Jean-Jacques Annaud.

Vuonna 1980 Duras tutustui nuoreen filosofian opiskelijaan, Yann Andreaan, josta tuli hänen rakastajansa. Heidän kiihkeä ja mustasukkaisuutta täynnä oleva suhteensa kesti kahdeksantoista vuotta. Myöhemmin Yann Andrea kirjoitti suhteestaan Durasiin teoksen Cet Amour-lá (suom. Duras, rakastettuni.)

Marguerite kuoli 3. maaliskuuta Pariisissa 1996. Hänen tuotantoonsa kuuluu nelisenkymmentä romaania, tusina näytelmiä ja 17 elokuvaa, joista osa ei päässyt koskaan levitykseen. Yksi tunnetuimmista Durasin elokuvakäsikirjoitukista on Hiroshima, mon amour (Hiroshima, rakastettuni). Klassikkoelokuvan ohjasi Alain Resnais.