Porvoolainen kirjailija

Porvoossa asuva kirjailija Maria Peura (s. 1970) on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, teatteritiedettä Berliinin Freie Universitätissä ja germaanista filologiaa, draamaa sekä tiedotusoppia Tampereen yliopistossa. Hän on perehtynyt myös monikulttuuriseen työhön, integroituun psykologiaan ja reikiin.

Peuran esikoisromaani On rakkautes ääretön (2001) käsittelee insestiä lapsen näkökulmasta. Teos herätti ilmestyessään runsaasti huomiota ja keskustelua. Sitä seurannut Valon reunalla (2005) kertoo teini-ikäisestä Ristiinasta, jonka pohjoinen kotikylä pitää kiinni henkisesti pahoinvoivista asukkaistaan. Ristiinan kautta välittyy kuva itsetuhoisista ja heitteille jätetyistä nuorista sekä heidän vanhemmistaan.

Lastenrunokokoelmassa Mimmi Moun ilotaika (2004, kuvitus Katja Tukiainen), yhdistellään mielikuvitusta, huumoria ja kielellä leikittelyä. Säveltäjä Toni Edelmannin kanssa runoista laadittu sävelmäkokoelma Mimmi Moun laulut ja pianokoulu (2005) sisältää pianokoulun, kymmenen helppoa pianokappaletta ja 34 sävellettyä runoa.

Peuran pienoisnäytelmä ”Suennälkä” ilmestyi Taideteollisen korkeakoulun antologiassa Näkyykö tähtiä ja muita näytelmiä (2000, toim. Pirkko Saisio), joka sisältää eri vuosikursseilla kirjoitettuja oppilastöitä.

Maria Peura on palkittu Olvi-palkinnolla (2001), Hyvä teko lapselle -palkinnolla (2002) ja Nuori Aleksis -palkinnolla (2002). J. H. Erkon kirjoituskilpailussa hän on saanut kunniamaininnan (2000).